Slovenian legal language from the standpoint of a Slovenian language expert - Žele, Andreja (Linguistica (Ljubljana), 2013)
Prispevek opozarja na aktualna vprašanja rabe pravnega jezika znotraj lastnega jezika, v tem primeru slovenščine; na konkretnih primerih je opozorjeno na dodatne pomenske obremenitve pravne terminologije, na besedotvorne različice in na njihovo /ne/sprejemljivost, na nujnost upoštevanja slovničnih kategorij kot sta pomenska določnost pri pridevnikih in dovršnost oz. nedovršnost pri glagolih in glagolnikih ter na /ne/upravičenost pretvorb znotraj večbesednih pravnih terminov. V zvezi s tem se potrjuje, da je tisto, kar je v pravni terminologiji dvoumno, hkrati tudi napačno. Pokomentiranje leksikogramatični odziv pravne slovenščine na vključitev tudi pojmov nadnacionalnega pravnega reda oz. pravnega reda Evropske unije. Pri analizi so uporabljena slovenska pravniška besedila, prevedena pravniška besedila, oboja so bila od pristojnih pravnih inštitucij odobrena za jeziko(slo)vno obravnavo, in pravniška leksika, ki je bila že vključena v jeziko(slo)vne razprave. Glede na obravnavano se pri študiju prava (tj.pravne norme, znanosti in prakse) stalno potrjuje potreba ali kar nuja po uvedbi vzporednega študijskega predmeta za sprotno jezikovno in jezikoslovno ažuriranje pravne slovenščine.
Keywords: ambigous; dvoumnosti; langage juridique; langue juridique; law; legal language; legal terminology; pravni jezik; pravo; Slovene; Slovene language; slovenščina; terminologie juridique; terminologija; terminology