Standardization of detached leaf assay to screen chickpeas for resistance to beet armyworm, Spodoptera exigua (Hübner, 1808) - Marlabeedu, Shankar (Acta agriculturae Slovenica, 2023)
Pesna sovka (Spodoptera exigua (Hübner, 1808)) je pomemben škodljivec številnih ekonomsko pomebnih kulturnih rastlin in se zadnje čase pojavlja kot resen škodljivec čičerike v južni osrednji Indiji. Standardiziran je bil preiskus z odtrganimi listi za ovrednotenje genotipov čičerike na odpornost proti temu škodljivcu in razdelitev njenih populacij glede na odpornost v laboratorijskih razmerah. Dva genotipa čičerike, ICCL 86111 in ICC 3137, rastoča na prostem in v rastlinjaku sta bila uporabljena v poskusu z odtrganimi listi v vegetativni in reproduktivni fazi razvoja. Vršni poganjki so bili okuženi s 5, 10, 15, in 20 mladimi ličinkami pesne sovke. Preiskušani genotipi so bili okuženi še z 2, 4, 6 in 8 ličinkami tretje razvojne stopnje v razvojni fazi tvorbe strokov. V vegetativni razvojni fazi je imel genotip ICCL 86111 manj poškodb kot genotip ICC 3137 pri vseh jakostih okužbe. Razlike v preživetju ličink med genotipi so bile značilne in njihovo preživetje je bilo manjše na genotipu ICCL 86111 kot na genotipu ICC 3137 pri vseh jakostih okužbe. Rezultati nakazujejo, da bi se okužba vršnih poganjkov čičerike z 10–15 mladimi ličinkami na poganjek v vegetativni fazi ali s 6 ličinkami tretje razvojne stopnje v fazi tvorbe strokov lahko uporabila za ovrednotenje odpornosti genotipov na pesno sovko.
Keywords: chickpea; čičerika; detached leaf assay; host plant resistance; odpornost rastlin; pesna sovka; screening technique; Spodoptera exigua