Support for democracy and meanings of democracy - Štebe, Janez (Teorija in praksa, 2012)
Proučevali smo dejavnike legitimitete demokratičnega političnega sistema. Izhajajoč iz Lipseta, smo želeli ugotoviti, če je evaluativna podpora dejansko povezana z osrednjim razumevanjem pomena demokracije v proceduralni dimenziji, v primerjavi s prav tako pomembnimi in tudi precej razširjenimi egalitarnimi vrednotami in egalitarnim pomenom demokracije. Na podatkih iz ankete Slovensko javno mnenje iz leta 2011 smo potrdili, da je podpora demokraciji v največji meri odvisna od liberalnega proceduralnega razumevanja, medtem ko so egalitarni pomeni in vrednote v povezavi s podporo bolj ambivalentni. V razpravo vključujemo presojo posledic ugotovljenih rezultatov za možnosti premoščanja konfliktov glede trenutno aktualnih rezov v proračunu za socialne ugodnosti.
Keywords: Javno mnenje; Public opinion; Values; Vrednote; Democracy; Demokracija; Political ideology; Politična ideologija; Družbena neenakost; Social inequality; Slovenia; Slovenija; blaginja