Who "belongs"? - Bajt, Veronika (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2016)
Članek, ki obravnava teoretični vidik nacionalizma in nacionalne identitete v okviru migracij, ugotavlja, da nacionalne države ohranjajo močan nadzor nad tem, kdo pripada in kdo je kategoriziran kot tujec. Nacionalizacijski učinki državnih politik bolj prispevajo k ohranjanju članstva v izključevalni skupnosti naroda kot k učinkovitemu udejanjanju vključevalnega članstva v državi. Članek izhaja iz izbranega primera Slovenije in prinaša nov vpogled v migrantske zgodbe kot dokaz nujnosti, da bi morali obstoječo prakso preferencialnega obravnavanja pripadnikov večinskega naroda poslati na smetišče zgodovine. Avtorica, ki opozarja, da bi morali migracije preučevati skupaj z nacionalizmom, poudarja potrebo po bolj inkluzivni teoretski perspektivi, ki bi upoštevala tudi migrante in migrantke.
Keywords: nacionalizem; nationalism; migration; human migration; migracije; nacionalne države; nation-state; national identity; nacionalna identiteta; migrant integration; integracija migrantov; pripadnost; belonging; Slovenia; Slovenija; state; država; narod; people; nacija; državljanstvo; državna politika; narodna identiteta; narodna kultura; nacionalna kultura; državljani; migranti; tujci; imigracija; integracija