Intensification of the polycrisis and the rise of a technooligarchic ideology in the USA - Vrečko Ilc, Blaž (Teorija in praksa, 2025)
Članek analizira vzpon tehnooligarhične ideologije v ZDA v kontekstu druge Trumpove administracije ter njen potencialni učinek na reševanje ekološke krize. V tem okviru razkrivamo, da gre za novo skrajno desno politično ideologijo ameriške tehnooligarhije, ki je povezana z intenziviranjem polikrize. Trdimo, da je temeljni namen te ideologije krepitev moči, vpliva in bogastva tehnooligarhije ter hkrati zatiranje uporov proti njeni dominaciji in utišanje kritičnih pogledov ter zamišljanj, ki problematizirajo obstoječi, ekološko nevzdržen in netrajnosten kapitalistični model rasti in tehnološkega razvoja. Na podlagi analize temeljnih značilnosti ideologije ter načina, kako si zamišlja državo in politične institucije skozi sistematično vpeljavo umetne inteligence – v kontekstu izraelskega genocida nad Palestinci –, v članku pokažemo, da novost te ideologije tiči v osrednji vlogi, ki jo igrata tehnologija in tehnološki razvoj. Slednja namreč predstavljata temelj oligarhične, nedemokratične, represivne, neoimperialne, evgenične, hiperkapitalistične, ekstrakcijske, destruktivne vizije družbe, ki jo ta ideologija zagovarja.
Keywords: AI; artificial intelligence; far-right political ideology; genocid; Ideologija; Krize; Oligarhija; polikriza; politična ideologija; polycrisis; techno-oligarchy; tehnologija; tehnooligarhija; the state; umetna inteligenca