Miocene to quaternary deformation, stratigraphy and paleogeography in northeastern Slovenia and southwestern Hungary - Fodor, László (Geologija, 2002)
Mura-Zala bazen je nastal v času od poznega zgodnjega do srednjega miocena (19-11 milj. let) z raztezanjem zemlejske skorje v smeri ENE-WSW. Najprej je sedimentacija potekala v depresijah (poljarkih), zatem pa v enotnem bazenu. Rifting je verjetno spremljalo dvigovanje, razlamljanjein plastično deformiranje metamorfne podlage na vzhodnem delu Pohorja in na Kozjaku. Riftingu je v zgornjem miocenu sledilo termalno pogrezanje. Tedaj enotni bazenso zapolnjevali deltni in na koncu rečni sedimenti. V najpoznejšem miocenu (?) ali pliocenu se je začelo stiskanje bazena iz smeri NNW-SSE. Med inverzijo južnega dela bazena, tj. Haloze-Budafa subbazena, so nastali reverzni in zmični prelomi ter gube. Po gubanju so bili karpatijski sedimenti na novo namagneteni. Zatem pa se je celotni Mura-Zala bazen od poznega (?) pliocena do kvartarja (?)zasukal za pribl. 30 stopinj v nasprotni smeri od urnega kazalca skupaj s severno Hrvaško, zahodno Madžarsko in vzhodnim delom Vzhodnih Alp.
Keywords: kvartar; miocen; Panonska nižina; sedimentacija; tektonika