Motnje funkcije čutil in funkcioniranje oseb z multiplo sklerozo - Jesenšek Papež, Breda (Rehabilitacija (Ljubljana), 2012)
Multipla skleroza (MS) je bolezen, ki progresivno zajame živčevje možganov in hrbtenjače, kar lahko vpliva na delovanje vseh senzoričnih in motoričnih funkcij telesa. Je poleg poškodb najpogostejši vzrok za invalidnost pri mladih. Vzrok bolezni je še vedno neznan. Simptomi MS so lahko številni ali posamični, različni so tudi po stopnji intenzivnosti in trajanju. Med vsemi simptomi so najpogostejše motnje funkcije čutil. Razširjena lestvica za ocenjevanje stopnje težav (Expanded Disability Status Scale - EDSS) je najbolj pogosto uporabljena pri osebah z MS, vendar je izrazito usmerjena v ocenjevanje gibanja. Potrebovali bi občutljivejše lestvice, ki bi zajele oceno težav tudi drugih funkcionalnih motenj. Multipla skleroza je bolezen "tisočerih obrazov" in le, če jo bolnik sprejme, ga lahko ustrezno zdravimo, obravnavamo in spremljamo.
Keywords: Kakovost življenja; Multipla skleroza; Multiple Sclerosis; Quality of Life; senzorične motnje; standard of living