Korelacija parametrov, vhodnih in izhodnih podatkov pri laboratorijskem procesu žganja cementnega klinkerja - Pogačnik, Željko (Geologija, 2002)
Matematični model, ki ovrednoti mikroskopsko modalno analizo, omogoča pravilnonapoved mineralne sestave, strukture in geneze klinkerja kot tehnološke parametre v industrijski peči ob upoštevanju omejitev, s katerimi je bil simuliran industrijski proces. S pomočjo modela je mogoče podrobnejše ugotavljanje kakovosti standardnih in novih končnih izdelkov, ob statistični napovedi parametrov, ki jih je mogoče avtomatizirati in s tem izboljšati kakovost izdelka.
Keywords: cement; cementni klinkerji; karbonatne kamnine; kemična sestava; kemična struktura; kvaliteta; matematični modeli; mineralna sestava; modalna analiza; proizvodi; silikatne kamnine