"Rimske terme" v sodobnem zdraviliškem turizmu - Merc, Vesna (Keria (Ljubljana), 2005)
Uporaba antičnih imen, znakov in podob dobiva v Sloveniji po osamosvojitvi drugačen pomen. Antiko ke vzelo "za svojo" tako potrošništvo kot zdraviliški turizem. Analiza primerov iz Sloevnije je pokazala na trend "rimskih prostorov" v zdraviliščih in wellness centrih. Po vzoru iz tujine je v zadnjem desetletju "rimski trend" postal v Sloveniji zelo popularen predvsem v opremljanju savn. Zdravilišča so se v posnemanju oprla na institucijo rimskih term ter prevzela določene prostore, npr. tepidarij kot največkrat zastopani sodoben "rimski" prostor. Značilnost sodobnih rimskih savn je mešanje rimskih, grških, predvsem pa sodobnih elementov v temperaturi, načinu ogrevanja in dekoraciji prostorov.
Keywords: arhitektura; rimske kopeli; toplice; zdraviliški turizem