Analyses of the suspended-load sedimentation process and its dynamics in reservoirs with high daily oscillations - Vrecl-Kojc, Helena (Acta geotechnica Slovenica, 2008)
V akumulacijska jezera z visokimi dnevnimi oscilacijami nivoja vode, kot na primer pri črpalnih hidroelektrarnah, se običajno črpa rečna voda, ki vsebuje različne koncentracije suspendiranega materiala glede na določena časovna obdobja in rečni pretok. Prispevek prikazuje analizo procesa sedimentacije suspendiranega materiala, ki temelji na interakciji med sedimentacijsko hitrostjo in gibanjem vode. Sedimentacijska hitrost grobozrnatih delcev je v prisotnosti sile vzgona funkcija velikosti sedimenta. S pomočjo laboratorijskih preiskav suspendiranega materiala iz vzorcev rečne vode so podane odvisnost velikosti sedimenta in koncentracije suspendiranega materiala glede na različni rečni pretok, odvisnost med koncentracijo suspendiranega materiala v vodi in pretokom v določenem časovnem obdobju ter razmerje med koncentracijo suspendiranega materiala in pretoka. Slednja odvisnost je kot novost prvič izražena z eksponentno funkcijo. Gibanje vode v rezervoarju z visokimi dnevnimi nihanji je analizirano s tridimenzionalnim modeliranjem tekočinskih tokov. Ocenitev rezultatov je prikazana na primeru načrtovane črpalne hidroelektrarne Kozjak na reki Dravi.
Keywords: Drava; koncentracija; pretok; rečni sedimenti; sedimentacija; velikost delcev