58 Kako dolgo semena kaljivost obderže. Treba je, da gospodar to ve, zakaj potem ne bo semena za me ta val, ktero mu bo se dobro kalilo, od druge strani pa tudi ne bo sejal takega, ktero je kaljivost že izgubilo: Kaljivost obderži: pšenica...... . 3 do 4 leta rež........3 — 4 „ ječmen.......2 — 3 „ oves..........2 leti proso.........2 „ turšica.......3 — 4 leta grah........4 — 5 „ detelja.......3 — 5 „ ogeršica.......2 — 3 v lan........5 — 6 let pesa........6 — 7 „ korenje.........4 leta čebula.......2 — 3 „ salata.........4 „ jabelčne in kruškove peške 2 — 3 „ kumare.......6 — 7 let Da pa seme, dobro shranjeno, kaljivost še delj časa obderži, vsak kmetovavec iz lastne skušnje ve. Tudi popolnoma zrelo in suho seme delj časa kaljivo ostane memo takega, ki se je poželo in domii spravilo, preden je do dobrega dozorelo in popolnoma se posušilo; kar se res dostikrat tu in tam, pa ne vselej po nemarnosti, ampak le zavolj straha pred hudo uro stori. Res je, kdor se v žetvi prehiti, Dovelj zernja v kali zaduši!