Patelofemoralni bolečinski sindrom - Tonin, Katarina (Rehabilitacija (Ljubljana), 2012)
Patelofemoralni bolečinski sindrom (PFBS) je pogost vzrok za prekinitev trenažnega procesa pri športih s ponavljajočimi se poskoki, prežo, menjavami smeri ali dolgotrajnim tekom. Vzroki za nastanek PFBS so v največji meri povezani s spremenjeno biomehaniko spodnjega uda. Rehabilitacijo PFBS in preventivno vadbo za preprečevanje njegovega nastanka zato individualno usmerjamo predvsem v vzpostavitev ravnovesja sil v predelu patelofemoralnega sklepa. V članku želimo opisati značilnosti patelofemoralnega bolečinskega sindroma in dejavnike tveganja za njegov nastanek ter prikazati glavne biomehanske pomanjkljivosti spodnjega uda, povezane s PFBS. Opisati želimo tudi diagnostične postopke prepoznavanja PFBS in individualno usmerjen terapevtski pristop.
Keywords: Biomechanics; biomehanika; dejavniki tveganja; Diagnostic Techniques and Procedures; diagnostika; individually adjusted rehabilitation; Lower Extremity; Patellofemoral Pain Syndrome; patelofemoralni bolečinski sindrom; rehabilitacija; Risk Factors; spodnje ekstremitete; spodnji udi; vocational rehabilitation