Social networks among Arabs in Slovenia - Lamberger Khatib, Maja (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2009)
Oblikovanje socialnih mrež med Arabci v Sloveniji. V pričujočem prispevku avtorica predstavlja oblikovanje socialnih mrež, procese identifikacij med Arabci v Sloveniji in nastanek Arabskega kluba. Priseljevanje arabskih študentov v Slovenijo se je začelo konec petdesetih let prejšnjega stoletja. Z vprašanji delovanja kluba in njegovih članov se je avtorica začela ukvarjati pred nekaj leti, ko je z družino tudi sama postala njegova članica. Kot antropologinjo jo v okviru študij migracij poleg vprašanj, kdo so člani kluba, kdaj, kako in zakaj so migrirali, zanimajo njihove izkušnje in kaj socialne in kulturne spremembe pomenijo njim samim. To je avtorico vodilo k raziskovanju vplivov migracij na socialne odnose med ljudmi, ki izhajajo iz istega kulturnega okolja. Vsebina članka v glavnem temelji na analizi intervjujev, ki jih je avtorica opravljala med letoma 2006 in 2009. V prispevku v ospredje postavi historično perspektivo formiranja arabske skupnosti in njene korelacije z oblastmi (sprva kot jugoslovanske in nato slovenske). V prvem delu obravnava del obdobja iz jugoslovanske zgodovine - oblikovanje gibanja neuvrščenih in kot del te politike začetek prihoda študentov iz arabskih dežel. Prvi del članka je razdeljen v podpoglavja: neuvrščena politika in arabski študentje, prihod, bivanje in druženje, organiziranje v študentske zveze, kjer zaradi najboljše administrativne organiziranosti in dostopa do podatkov poudari Zvezo palestinskih študentov in stik z domom. V drugem delu je predstavljen nastanek Arabskega kluba v samostojni Sloveniji.
Keywords: imigranti; socialna antropologija; migracije; human migration; družbena omrežja; Arab; Arabci; Slovenia; Slovenija