Obvladovanje tveganja pri nastajanju in sprejemanju predpisov - Kečanović, Bećir (Pravni letopis, 2015)
Bistvo obvladovanja tveganja je v veščini dobrega spoznavanja, načrtovanja in odzivanja na različne pojave, kar zlasti v negotovih razmerah zagotavlja več verjetnosti za uspešno delovanje in preživetje. V sodobnih mednarodnih standardih pomeni usklajeno celoto aktivnosti za usmerjanje in nadzor vpliva negotovosti na doseganje ciljev, ki s tveganjem zadevajo posameznika, neko organizirano dejavnost ali celotno organizacijo oziroma institucijo. Pri nastajanju in sprejemanju predpisov je to naloga pravne politike, da skupaj z nomotehniko in v novejšem času uveljavljeno metodologijo ocenjevanja učinkov predpisov, pri nas sprejeto z Resolucijo o normativni dejavnosti (RenDEJ), skrbi za pravilno oceno stanja in obvladovanje tveganja v samem namenu in ciljih normiranja. Sklicujoč se na prakso Ustavnega sodišča RS, avtor tega mnenja ugotavlja, da je za to ob znanju in veščini normiranja potrebna etična infrastruktura, ki z zavezo vrednotam pravne politike in vrlinam dobrega redaktorja vključuje kontekst in obvladovanje tveganja, s celostnim pristopom in odgovornostjo za kakovost predpisov pa prispeva k večji pravni varnosti.
Keywords: odločanje; pravno normiranje; predpisi; tveganje; zakonodaja