0 oceni razsfa^jeniii vin. Ker povixlon> vinskoga sejma v Ljubljani od 3. do 12,. septembra, spri-, čo velikega števila vinskih vrst (za stopanih je Mlo 134- in, radl preobilice drugih poslov, ni bilo mogo&e priobčiti celotne ociene razstavljenib vin, temveft omentti le specijaiitete naših vinskih gora, in ker so se \^led tega Gutili posamezni udeležnikl užaljonim, 6e3, da se ni navedla tudi niihovih iz bornih \in, naj mi bo dovolaeno v na &]ednjem zadevo še nekoliko pogreti. V svrho iočae odene na sejrau zasfopa^b vin jo treba predvsem iste razdeilti vsaj v dve veliki skupiai, namreč: I, kvaliteta ali stokleaičaa viaa (ki so sposobaa, a"i &e le bodo eposobna in vredna, da se jili polni v steklenioe} m II. ncmizaa vina (ki služijo v navadni konzum)^ Vsaka sku pina je potem deliti v dve skupini ia eicer 1. v sortirana vipa (\ina iz samo eoe grozdne vrste/, 2. mešana vJna -vina iz vpfiih grozdnih vrst). Vsaka skupina se spet deli v letaike, v katerib se je dofično vino pridelalo. Vsak lotnik ia A'saka skupina vina se mora za se presoditi in ooeniti. y svrhe viaskega sejraa Jo pa biIo potrebno, da so s& vsa \lna ooeai/a v prvi vrsti po prodajni ali tržni vrednosti in se fcedaj ooen«, H. &o ,& svojčas objavile, nanažajo le na vredf nost posamezniii vin v primori z dru gimi, na sejrnu z8stopan:mi, in to je bilo krivo, da &e sicer prvovrstna nannzna vina, ki so pa ravno cegejša, niti omenila niso. Sploh ni bilo mogoče prinesti za oasa sejma obširaih poročil, ker jih častniki niti sprejjli niso Ce pa razdelimo vsa, na sejmu razstavljena viaa v goraj navedeao skupme In podslaipljie in preceuimo vsako vino za se, ge dobi aižje stoje5a slika, katero si intercsenti biagovolijo pazvozljati na podlagi svojčas izdanih kataJopov vinskega sejraa, ki so 5e na razpolago pri odseku, proti povrnitvi la&tnili stroškov (4. K za komad v zaamkah). OzaaCba 17dl 30a itd kaže na &'e vilko \ katalogu, pod katero se nahaja vpisana dofčna vrsta vina, v oklepaju pristavljtona š'evilka pa n. pr. (3), (5i itd. ooeno doti!6nega "\fjia. Pri ooeni so se namreft rabile Stevilke „0 ciO 5" za oznažbo kvalitete vina in sioer „0" za vina s pogrešk^ ki so bila izključena iz sejma, „1" za najslabšo, „2" za boljSo itd. stopnjeva^ do Jf za najbi Ijšo vhio v dotični &iuipCni.