The chronotope of the house (kuća) and the discourses of women in the modernist novels of former Yugoslavia - Rae, Cho Jun (Slavistična revija, 2015)
Modernistična literatura bivše Jugoslavije je podedovala tradicijo realistične literature, kar zadeva kronotop in književni lik, vendar se od te tradicije konceptualno tudi pomembno razlikuje. To se najočitneje razkriva v psihološkem književnem diskurzu o likih, ki zasedajo nizka mesta v hierarhiji tradicionalne družbe, kar so posebno ženske. Značilen primer je tradicionalni patriarhalni prostor hiše (kuća), ki v pisanju modernistični avtorjev iz bivše Jugoslavije običajno deluje kot negativni motiv kronotopa v diskurzu o ženskah in družini.
Keywords: "Samorastniki"; chronotope; discourse of women; jugoslovanske književnosti; jugoslovanski pisatelji; kronotop; modernist movel; modernistični roman; patriarhalna kultura; Prežihov Voranc, 1893-1950; psihologizem; psychologism; Slovene literature; slovenska književnost; slovenski pisatelji; woman; Yugoslave literatures; Yugoslave writers; ženske