Mitigation of the negative effect of auxinic herbicide by bacterial suspen-sion of Pseudomonas protegens DA1.2 in wheat plants under drought conditions - ?hetverikov, Sergey (Acta agriculturae Slovenica, 2023)
Učinek sevov bakterije, ki tvorijo auksin (Pseu-domonas protegens DA1.2) je bil preučevan pri pšenici v razme-rah suše in obravnavanja s herbicidi. Pozitivni učinki suspenzije bakterij na pšenici, ki je bila tretirana s herbicidi na osnovi auksina so se pokazali v zmanjšanju vsebnosti malondialdehida in prolina, kar je preprečilo zaviranje rasti rastlin in normaliziralo vsebnost klorofila. V razmerah kombiniranega stresa so se pojavile spremembe v koncentraciji in redistribuciji rastlinskih hormonov v tretiranih rastlinah. Neravnovesje v porazdelitvi auksina med poganjki in koreninami bi lahko bilo vzrok za zmanjšanje odpornosti rastlin na sušo v kombinaciji s herbicidi. Obravnavanje rastlin s suspenzijo bakterij je ohranilo normal-no razmerje v vsebnosti auksinov med poganjki in koreninami. Zaključimo lahko, da je ta bakterijski sev pokazal lastnosti antidotov sintetičnih auksinov in bi ga lahko priporočili za optimiziranje tehnologije uporabe herbicidov v razmerah suše.
Keywords: auksinski herbicidi; auxinic herbicide; bacterial strain; bakterijski sev; MDA; plant hormones; pomanjkanje vode; prolin; proline; rastlinski hormoni; water deficiency