Weldability of metal matrix composite plates by friction stir welding at low welding parameters - Bozkurt, Yahya (Materiali in tehnologije, 2011)
Kompoziti s kovinsko osnovo (MMCs) so inženirski material, ki vse bolj nadomešča številne konvencionalne materiale v avtomobilski, letalski in v športnih industrijah, pri tem pa se pojavlja veliko povpraševanje po manjši specifični masi ter visoki trdnosti in togosti. Za široko uporabo je potreben pravilen razvoj ustreznih postopkov varjenja. Vrtilno torno varjenje (FSW) je dokaj nov način za spajanje kovin v trdnem stanju s toplotno energijo, ki jo ustvarja trenje. Raziskana je bila varivost kompozita AA2124 z volumenskim deležem 25 % SiC-delcev s T4 toplotno obdelano MMC-ploščo aluminija pri nizkih parametrih FSW-varjenja. Mikrostruktura, natezna trdnost, hrapavost površine in mikrotrdota so bile določene za ovrednotenje značilnosti območja zvara. Preiskani FSW-vzorci niso bili toplotno ali površinsko obdelani. Temperatura je bila izmerjena na oddaljenosti 15 mm od centra vara s K-termoelementom, da bi dokazali FSW-spoj brez taljenja. Zaradi spremembe mikrostrukture so bile izboljšane mikrotrdota v mešanem v primerjavi s tisto pri osnovnem kompozitu. Natezna trdnosti vara je dosegla približno 73 % trdnosti plošče.
Keywords: kompoziti; torno varjenje; mikrostruktura