Merjenje celičnega imunskega odziva pri okužbi z Borrelio burgdorferi - Malovrh, Tadej (Medicinski razgledi, 1998)
Namen naše raziskave je bil določiti vrednost in diagnostični pomen testa blastnega preoblikovanja limfocitov pri lymski boreliozi. Primerjali smo laboratorijske rezultate z diagnozami, ki so jih postavili zdravniki. Spremljali smo potek bolezni pri 213 preiskovancih, katerih kri je bila poslana na testiranje celične imunosti za Borrelio burgdorferi. Pri vseh obravnavanih bolnikih je klinična slika ustrezala tisti pri lymski boreliozi. Ugotovili smo, da se je pri 65 bolnikih ali 30,5 % od 213 bolnikov razvil celični imunski odziv, pri 4 ali 1,9% imunski odziv ni bil značilen, pri 144 ali 67,6 % se celična imunost ni razvila. V nadaljevanju raziskave smo razdelili preiskovance po kliničnih znamenjih v 5 skupin. V prvi skupini smo pri 45,8 % bolnikov odkrili razvoj celičnega imunskega odziva, v drugi pri 57,1 %, v tretji pri 11,1 %, v četrti pri 22,1 % in v peti skupini pri 37,2 %.
Keywords: Lyme borelioza; Lyme disease; Immunology; imunologija; limfociti; Borrelia burgdorferi; Lymphocyte transformation; Immunity, cellular; Igg; Igm; diagnostika