Paleoekološke značilnosti kozinskih plasti v okolici Škocjanskih jam - Knez, Martin (Acta carsologica, 1996)
Polži in haraceje se pojavljajo v horizontih, ki predstavljajo eno ali več plasti. V profilu Divača je 16 horizontov s polži in 13 s haracejami. V šestih horizontih so haraceje bolj ali manj pomešane s polži. Poudariti pa moram, da je od 23 horizontov 10 horizontov, v katerih so samo polži in 7 horizontov, v katerih najdemo le haraceje. Samo 6 horizontov je, kjer so polži pomešani s haracejami. Polži iz rodu Stomatopsis kot tudi tankolupinasti polži so dobro ohranjeni. Prav taki so krhki rastlinski ostanki haracej, ki še v fosilnem stanju vključujejo oogonije v njihovem življenskem položaju. To dokazuje, da niti polži niti haraceje niso pretrpeli transporta. Zato obe skupini organizmov najverjetneje predstavlja paleobicenozo.
Keywords: biostratigrafija; fosili; geologija; geology; paleoekologija; polži; Škocjan Caves; Škocjanske jame; školjke