Analiza četvernega testa za odkrivanje trisomije 21 in trisomije 18 v drugem trimesečju nosečnosti - Bricelj, Katja (Zdravniški vestnik, 2014)
V Sloveniji izvajamo presejalni četverni test za odkrivanje kromosomskih nepravilnosti ploda v drugem trimesečju nosečnosti od leta 2006 naprej. Test temelji na meritvah koncentracij štirih biokemičnih označevalcev v krvi nosečnice (ß-HCG, alfa-fetoprotein, nekonjugiran estriol in inhibin A). Namen naše naloge je bil analizirati rezultate testa, opredeliti občutljivost, specifičnost, pozitivno in negativno napovedno vrednost testa za odkrivanje trisomije 21 in 18 ter vpliv nekaterih materinih kliničnih parametrov na izračun tveganja. Metode: Retrospektivno smo zbrali rezultate četvernega testa za 3.719 vzorcev krvi nosečnic za obdobje od 1.2.2006 do 31.12.2009 na UKC Ljubljana. Pridobili smo podatke o starosti, teži in kajenju nosečnic, rezultate kariotipizacij plodov, ki so bili uvrščeni v skupino z zvečanim tveganjem in klinične podatke o novorojenčkih.
Keywords: četverni presejalni test; kromosomske nepravilnosti; trisomija 18; trisomija 21