Tudi pekom - prosto noč Odpravljanje nočnega dela v pekarstvu in slaščičarstvu Sindikat delavcev v kmetijstvu, živil-ski in tobačni industriji v Sloveniji si že vrsto let prizadeva za odpravo noč-nega dela v pekarstvu in slaščičarstvu. V letu 1972 je RO tega sindikata podal iniciativo, da izdelajo osnutek samoup-ravnega sporazuma, s katerim bi dokon-čno uredili razporejanje delovnega časa v tej panogi. O osnutku sporazuma so 6. februarja 1973 razpravljali predstav niki kolektivov pekarstva za belokranj-sko, dolenjsko, gorenjsko in ljubljansko območje na posvetu, ki ga je v dogo-voru z RO sindikata sklical mestni od-bor sindikata delavcev v kmetijstvu, živilski in tobačni industriji v Ljublja-ni. Pred tem posvetom so o osnutku sporazuma že razpravljali predstavniki pekov za mariborsko in primorsko ob-močje in dali svoje pripombe, v nasled-njih dneh pa je bilo tako posvetovanje skldcano še za celjsko območje. Samoupravni sporazum je priprav ljen na temelju zahtev pekarskih proiz-vajalcev v zadnjih letih, kjer je potreb-no posebej omeniti zbor pekarskih pred-stavnikov Ljubljane novembra 1968, zbor predelovalcev žitaric septembra 1971 in sestanek RO sindikata delavcev kmetijstva, ždvilske in tobačne industri-je Slovenije v Dobrni aprila 1972. Zahteve Na vseh zborih so predstavniki pe-karstva ostro zahtevali, da končno ure-dimo delovni čas in odpravimo stalno nofino delo v pekarstvu in slaščičarstvu. Mislim, da je za pravilno razumevanje samoupravnega sporazuma o odpravi nočnega dela v pekarstvu in slaščičar-stvu potrebno omeniti nekatere posle-dice stalnega nočnega dela. To delo ne-gativno vpliva na fizično in zdravstve-no stanje delavcev. Imamo peke, ki de-lajo samo ponoči in peke, ki delajo po-noči vsak drugi teden. To je vsekakor slabše od triizmenskega dela, kjer dela-jo vsak tretji teden ponoči. Dnevnega pooitka ne moremo istovetiti z nočnim, prehrana ni enakomerna, nemogoče je tudi ponoči organizirati topli obrok ena-ko kot podnevi. Zato peki jedo le suho hrano in pijejo čaj. Ljudje so nespoči-ti, posebno mlajši, hitreje se utrujajo in so neodporni. število izgubljenih ur zaradi boleznin znaša letno v pekarstvu do 11 odstotkov. Ker ni rednega pre-hrambenega ciklusa, prihaja do prebav-nih motenj. Pogoste so poklicne bolez-ni, kot so- gnitje zob, bronhitis, astma, obolenje gležnjev, vnetje oči, alergija na prah moke, pljučna obolenja in podob- no. Več kot 80 odstotkov je invalidsko upokojenih. Storilnost dela iz navede-nih vzrokov niha v odvisnosti od letne-ga časa in zasedenosti delovnih tnest. Na produktivnost dela močno vpliva tu-di fluktuacija delavcev. Ta pa je zaradi stalnega nočnega dela izredno velika. Dogovor Sporazum Na podlagi temeljitih študij in ana-liz so strokovni sodelavci mestnega od-bora sindikata in Republiškega odbora sindikata ter 2itne skupnosti Slovenije in s strokovnimi sodelavci Republiške-ga sekretariata za delo in Gospodarske zbomdce predložili samoupravni spora-zum v razpravo pekom. Kot nočno de- 10 se v sporazumu šteje delo med 22. in 4. uro zjutraj. S sporazumom bi pe-kl radi dosegli, da v tem času ne bi delali, razen v noči iz petka na soboto in pred državnimi prazniki. Ob teh dnevih bo nočno delo moralo ostata, ker sicer ob sedanjih kapacitetah pekarn z rednim dnevnam delom ne bo možno kriti potreb tržišča. Med tednom bodo pred četrto uro zjutraj začeli delati le delavci, ki opravljajo pripravljalna dela, kot so: sejanje moke, priprava testa in priprava peči in jih sporazum tudi na-števa. Podpisnice sporazuma pa se hkra-ti obvezujejo, da bodo zagotovile peri-odično menjanje teh delavcev na noč-nem delu pri pripravljanih delih tako, da bodo delali največ polovico ali 13 nočnih izmen mesečno. Delegati so ime- 11 pripombe na člen osnutka, po kate-rem podpisnice sporazuma ne bi sme-le prodajati kruha in peciva pred šesto uro zjutraj. člen je nepotreben, če se bodo vse podpisnice držale sporazuma in začele s peko šele ob četrti uri zjut-raj. Lastne prodajalne in trgovina pa bodo seveda lahko prodajale kruh, ki ga je spekla popoldanska izmena prej-šnjega dne; ta bo vsekakor dovolj svež in pravilno ohlajen. Dostava svežega kruha se bo vršila od 8. ure do 22. ure. Ob tem je cilj pekov, da se potrošnik jejo, da bodo pri dostavi svežega kru-v poznejših dopoldanskih urah in po-poldne. Na ta načan bi peki sčaso-ma lahko prešli na normalen delovni čas s pričetkom ob 6. uri. Seveda z do-datnimi iniciativami za povečanje kapa-citet. Peki pa se v sporazumu obvezu-jejo, da bodo pri dos avi svežega kru-ha od 6. ure naprej oskrbeli bolnišnice, obrate dmžbene prehrane in gostinstvo. V zvezi z dostavo kruha so pekd iz Ljubljanskih pekarn ŽITA in Centra opozorili tudi na nesolidno konkurenco med podjetjema. Sindlkat predlaga, da to vprašanje uredita kolektiva s posebnim dogovo-rom. Sporazum naj bi začel veljati za-dnjega marca. Izvajanje sporazuma pa bo spremljala posebna komisija s se-dežera na Republiškem odboru sindika-ta. Nadzorovali pa naj bi ga tudi re-publiški in občinski inšpektorji za delo. Načelno so imeli pripombe na osnutek sporazuma edino predstavniki Pekame »Center«. V vseh ostalih regijah so spo-razum z dodatnimi pripombami spreje-li. Predstavniki Pekarne »Center« pa so zagovarjald na posvetu nočno izmensko delo z utemeljitvijo, da s pričetkom de-la ob četrti uri zjutraj delavec nima zagotovljenih avtobusnih zvez ter da ima prav tako razbito noč. Na to so od-govorili delavci istega profila iz Pekar-ne Škofja Loka in iz Pekarne Grosup-lje, da veliko rajši pričnejo z delom ob četrti uri zjutraj kot pa v večernih urah, ker so prikrajšani tudi za vse kulturne dobrine. Delavd so sami poudarjali, da se bo izboljšala tudi kvaliteta kmha, kar kažejo tudi strokovne analize, da je v dnevnem delu mogoče dosegatd bolj-šo kvaltieto. Izjeme Ob tem pa sporazum predvideva še izjemo z nočnim delom s petka na so-boto. Vendar je prevladovalo večinsko mnenje vseh delegatov zbora, da je po-trebno napraviti k odpravi nočnega de-la pekov odločilen prvi korak, sicer pe-ki nikoli ne pridejo iz začaranega kro-ga, v katerem se vrtijo že vsa povoj-na leta. Mislim, da je potrebno navesti tudi to, da so v vseh državah zahodne-ga in vzhodnega bloka odpravili nočno delo v pekarnah. Sporazum najbrž za vse še ne pred-stavlja tega, kar si želijo glede delov-nega časa, da bi delali kot večina de-lavcev v ostalih panogah od 6. do 24. ure. Temu cilju pa bodo namenjena pri-zadevanja pekov ob podpori sindikata v prihodnje. Sedanji sporazum pa je pomemben korak na poti do tega cilja. Potrošnikom pa se s tem obeta veliko zboljšan kruh in veliko večja možnost nakupa tudi v popoldanskih urah, kar do sedaj ni bilo mogoče. Dušan Dolinar