Local responses to market-driven urban development in global cities - Križnik, Blaž (Teorija in praksa, 2014)
Urbani razvoj je pomembno orodje neoliberalne urbane politike, s katero skušajo mesta odgovoriti na globalne pritiske in priložnosti. Barcelona in Seul sta globalni mesti z različnim zgodovinskim, kulturnim in institucionalnim ozadjem, ki pa sta vseeno podobni glede vpetosti neoliberalne urbane politike in tržno usmerjenega urbanega razvoja v posamezne lokalitete. Članek primerja preobrazbo Poblenouja v Barceloni in Wangsimnija v Seulu z vidika načrtovalskega pristopa, posledic slednjega na vsakdanje življenje v lokaliteti in z vidika lokalnih odzivov na tržno usmerjen urbani razvoj. Čeprav so bile njegove posledice v Poblenouju in Wangsimniju precej podobne, so bili lokalni odzivi nanje zelo različni. Medtem ko so prebivalci Poblenouja preobrazbo soseske videli kot grožnjo skupnostni identiteti, so jo v Wangsimniju dojeli kot priložnost za izboljšanje svojega ekonomskega položaja. Lokalni odzivi na tržno usmerjen urbani razvoj na ta način razkrivajo, kar Mlinar imenuje enotnost nasprotij individuacije in globalizacije. Kljub temu, da na preobrazbo lokalitet po svetu vplivajo podobni strukturni procesi, slednje ostajajo pomemben vir družbenih in urbanih sprememb v globalnih mestih.
Keywords: Barcelona; Globalizacija; Globalization; lokalne skupnosti; Seul; Urban development; Urban policy; Urbana politika; Urbani razvoj