The multi-dimensional talent support tool (mBET) - Stahl, Johanna (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2014)
Učiteljem in pedagogom zagotavljanje podpore nadarjenim učencem s personaliziranimi razvojnimi programi predstavlja izziv. Večdimenzionalni pripomoček za razvoj talenta (mBET) vodi učitelje na poti individualiziranih programov za nadarjene učence. Znotraj holističnega in sistemskega koncepta nadarjenosti mBET združuje vidike učiteljev, staršev in posameznih učencev v ocenjevanju talentov, pa tudi ustreznih osebnostnih lastnosti in dejavnikov okolja. Na osnovi svetovalnih pogovorov, ki imajo podporno funkcijo, mBET pomaga učiteljem, staršem in učencem pri razvijanju individualiziranih razvojnih programov za talente, pri čemer upošteva tako talente kot tudi druge dejavnike, ki so potrebni za uspešno izobraževanje nadarjenih (t.j. nekognitivne osebnostne lastnosti in dejavniki okolja).
Keywords: education; vzgoja in izobraževanje; gifted; nadarjeni; Austria; Avstrija