A meta-analysis and systematic review of the efficacy of enrofloxacin - infections with the bacterium Escherichia coli in pigs - Ščuka, Leon (Slovenian veterinary research, 2004)
Metaanaliza je metoda pregledovanja in kombiniranja rezultatov vee neodvisnih klinienih studij. Poleg kvantitativne integracije predstavlja tudi pomembno izboljsavo pri odkrivanju in preueevanju razlik v razpolozljivi znanstveni materiji in doseganju ali vsaj nudenju najverodostojnejsih razlag ter celo priodkrivanju novih spoznanj. Prispeva tudi h kopieenju znanja na doloeenem interesnem podroeju. Ta analitska metoda je se posebej pomembna pri ocenjevanju terapevtske ueinkovitosti v primerih, ko posamezne studije ne zagotavljajo pregleda nad celotno obravnavano problematiko, po navadi imajo premajhne vzorce in zato ne morejo dati kvantitativne ocene ueinka zdravljenja, in tudi ne preizkusiti nieelne hipoteze. Pred obdobjem metaanalize so pripovedno primerjali rezultate studij, kar pa je bilo lahko zavajajoee in subjektivno. Sistematieni prikazi so zgoseeni povzetki najboljsih dostopnih dokazov, ki se nanasajo na jasno doloeena vprasanjač njihov namen je zbrati in preveriti vse visoko kakovostne dokaze o doloeenem specifienem vprasanju. Enrofloksacin je kemoterapevtik iz skupine fluorokinolonov, ki je bil razvit izkljueno za uporabo v veterinarski medicini. V zelo majhnih koncentracijah in hitro po dajanju deluje baktericidno na veeino po Gramu negativnih in po Gramu pozitivnih bakterij, ueinkuje pa tudi mikoplazmocidno. V prikaz je bilo vkljueenih 24 studij, sedemod njih je bilo vkljueenih v samo metaanalizo, v drugih pa so opazovali profil obeutljivosti bakterij za enrofloksacin. V osmih studijah so obravnavali ekonomske parametre prasieereje ob uporabi enrofloksacina. Skupno stevilo zivali iz razlienih studij, vkljueenih v metaanalizo, je bilo 1296, odteh jih je bilo 655 razvrseenih v testne skupine, ki so prejemale enrofloksacin, ter 641 v kontrolne skupine, ki so prejemale primerjalno terapijo. Vse studije so vkljueevale skupno 19235 sevov E. coli, ki so jih preizkusali glede obeutljivosti za enrofloksacin. Rezultati metaanaliz so prikazani grafieno. Kot velikost ueinka smo izbrali razmerje obetov (odds ratio), izraeunavali pa smo tudi vrednosti za homogenost oz. heterogenost (Q) studij. Z lijakastim grafienim prikazom smo dodatno preverjali razprsitev studij v grafu. Iz grafov in izraeunov (P = 0.43) je razvidna homogenost vseh vkljueenih studij. Pregledali smo tudi in vitro obeutljivost posameznih mikrobov za enrofloksacin in ocenjevali vrednosti MIK. Vse studije so govorilev prid zdravljenju z enrofloksacinomč le pri treh izmed njih so bili rezultati statistieno pomembni (P < 0.05), skupni rezultat pa kaze na visoko ueinkovitost enrofloksacina (P < 0.01) pri zmanjsevanju smrtnosti zaradi okuzbz E. coli. Skupni delez odpornih sevov ni presegal 3,4 % vseh v prikazu zajetih sevov in vrednost MIK se je gibala med 0,015 in 0,25 Žgžml. Studije, vkaterih so raziskovali ekonomsko pomembne parametre rabe enrofloksacina pri okuzbah z E. coli, so pokazale pomemben ugoden ueinek enrofloksacina v prasieereji, se posebej na dnevno pridobivanje teze prasieev in izkoristek hrane. Enrofloksacin zmanjsa tudi izloeanje hemolitiene E. coli in bolne zivali si opomorejo hitreje kot tiste v kontrolni skupini, ki so vkljueene v primerjalno zdravljenje. Nasi rezultati potrjujejo, da je raba enrofloksacina pri zdravljenju okuzb z E. coli zelo ueinkovita, ekonomsko koristna in je zatopri okuzbah s kolibakterijami pri prasieih uporaba enrofloksacin strokovno upravieena.
Keywords: bakterijske okužbe; enrofloksancin; prašiči; zdravljenje