Uporaba termotesta - Meh, Duška (Medicinski razgledi, 2002)
Pri šestih skupinah bolnikov (s sladkorno boleznijo tipa 1 in tipa 2, s primarnim Sjogrenovim sindromom, z različnimi perifernimi nevropatijami, s siringomielijo in z multiplo sklerozo) smo s sodobnimi nevrofiziološkimi preiskavami določili občutljivost za toploto, hlad in bolečino zaradi mraza inzaradi vročine. Našli smo različna odstopanja od normativnih vrednosti, vzorci sprememb pa niso bili povezani s patološkim procesom. Ugotovljena odstopanja so bila odvisna od stopnje bolezni. Raziskava je potrdila, da je termotest občutljiv, a žal nespecifičen pokazatelj občutljivosti. Preiskava jeprimerna za spremljanje razvoja bolezni ali napredovanja rehabilitacije. Za natančno prepoznavo spremenjene občutljivosti so kakovostne spremembe vsaj enako pomembne kot količinske.
Keywords: Bolečinski prag; Temperature Sense; Pain Threshold; Multipla skleroza; Diabetes Mellitus; Sjoegrenov sindrom; Sjogren'S Syndrome; Sladkorna bolezen; Temperaturni čut; Multiple Sclerosis; Periferno živčevje, bolezni; Peripheral Nervous System Diseases; nevrofiziologija; fiziologija; živčevje; bolniki; občutljivost; motnje