Razvoj sečil - Petrovič, Danijel (Medicinski razgledi, 2000)
Ledvice se razvijejo iz intermediarnega mezoderma. Znotrajmaternično se razvijejo trije sistemi sečil: pronefros, mesonefros in metanefros ali stalni ledvici. Stalni ledvici se razvijeta iz dveh virov, iz metanefrogenega divertikla (uretrov brstič) in iz metanefrogenega blastema. Iz uretrovega brstiča nastanejo sečevod, ledvični meh, velike in male čašice in 1-3 milijonizbiralc, iz metanefrogenega blastema pa se razvijejo ledvične cevke. Zbiralca sprožijo nastanek metanefrogene tkivne kape, iz celic metanefrogene tkivne kape nastane ob straneh skupek celic - ledvični mehurček. Iz ledvičnegavezikla se postopoma razvijejo Bowmanova kapsula, proksimalni zviti tubul, Henlejeva zanka in distalni zviti tubul. Uriniferni tubul nastane torejiz dveh delov, iz nefrona in zbiralc, ki imajo embriološko različen izvor. Sečni mehur nastane iz primitivnega urogenitalnega sinusa in je endodermalnega izvora, medtem ko sta sečevoda mezodermalnega izvora.
Keywords: sečila; Urinary tract; embriologija; Embryology; Mesoderm; razvoj; Mesonephros; Kidney; Kidney pelvis; Kidney calices; Kidney tubules; Nephrons; Ureter; Urethra; Bladder