The ombudsman as a guardian of good governance - Shikova, Natalija (Central European Public Administration Review, 2025)
Namen: prispevek predstavi vlogo varuha človekovih pravic pri uveljavljanju načel dobrega upravljanja pri varstvu in spodbujanju pravic državljanov in drugih posameznikov v demokratičnem okviru. Raziskava se osredotoča na delo varuha v Severni Makedoniji ter preučuje njegove de-javnosti in pristojnosti nad javnimi institucijami pri njihovem delovanju ali opustitvi dolžnega ravnanja. Zasnova/metodologija/pristop: uporabljene raziskovalne metode vključujejo preučevanje virov, analizo dokumentov in poročil, povezanih z institucionalno in pravno ureditvijo urada varuha v Severni Makedoniji, ter analizo vsebine. Za razumevanje kompleksnosti pristojnosti varuha znotraj makedonske institucionalne ureditve je bila izvedena primerjalna analiza, ki zajema primere iz EU in drugih svetovnih kontekstov. Za pojasnitev ugotovitev so bili opravljeni polstrukturirani intervjuji z relevantni-mi uradniki, vključno z varuhom človekovih pravic Severne Makedonije in njegovimi namestniki. Ugotovitve: rezultati raziskave kažejo, da je varuh sicer pooblaščen za varovanje človekovih pravic in svoboščin posameznikov ali skupin, kadar jih kršijo državni organi, vendar so njegova prizadevanja za prispevek k učinkovitemu in uspešnemu delovanju javne uprave ter za spodbujanje načel dobrega upravljanja in pravice do dobrega upravljanja v Severni Makedoniji omejena. To pa je v skladu s splošno učinkovitostjo institucije in njenim položajem v pravnem in političnem sistemu. Na splošno je institucionalni odziv na pripombe varuha šibek, kar se kaže v izpuščenih obravnavah pred vlado, zamudah pri sprejemanju njegovih letnih poročil v parlamentu, pomanjkanju javne razprave ter nezadostnem izvajanju naknadnih ukrepov za obravnavo varuhovih pripomb. Poleg tega institucija varuha ne uživa polne neodvisnosti. Praktične posledice: prispevek temelji na raziskavi, opravljeni v letih 2023/2024, in podaja jasna in strukturirana priporočila za izboljšanje delovanja urada varuha v Severni Makedoniji z namenom doseganja standardov dobrega upravljanja. Zaradi svoje praktične uporabnosti lahko priporočila prispevajo k izboljšanju dela uradov varuhov človekovih pravic drugje v regiji in širše. Izvirnost/vrednost: raziskava poudarja vlogo varuha pri spodbujanju dobrega upravljanja in ga predstavlja kot nujni pogoj za vzpostavitev trdnega sistema varstva pravic posameznikov. Delo varuha je pogosto analizirano skozi njegove posege po uradni dolžnosti, usmerjene v zaščito pravic, kadar jih kršijo državni organi. V tem smislu urad posega s predlogi, pobudami in priporočili ter deluje kot varuh pravic posameznikov v razmerju do javne uprave. Ta raziskava ponuja še en, v javnem diskurzu pogosto za-postavljen vidik varuhove vloge, saj nudi širši pogled na njegovo funkcijo pri uveljavljanju demokratičnih standardov in načel dobrega upravljanja.
Keywords: co-creation; EU; European Union; Evropska Unija; javne politike; Living Labs; participativno upravljanje; participatory governance; public policy; soustvarjanje; urban experimentation; urbano eksperimentiranje; živi laboratoriji