Small anthropomorphic figurines in clay at Gipka neolithic settlements - Loze, Ilze (Documenta Praehistorica, 2005)
Predmet raziskave so neolitski miniaturni keramični kipci. Poudarek je na območjih, kjer so bili do sedaj redko zastopani. Pri arheoloških izkopavanjih v severni Kurzemi, na severozahodnem območju priobalnih sipin Riškega zaliva so na najdišču Gipka A odkrili kompleks, ki sodi v lokalne neolitske kulture. Sestavlja ga več večjih in manjših ognjišč in jam. Pod palisado, ki obkroža naselje, pa so našli fragmentirane keramične kipce. Glava in telo miniaturnih antropomorfnih kipcev sta izvirno oblikovana. Ločimo lahko dva tipa kipcev: s precej širokimi ličnicami in z ovalno obliko obraza. Velika količina okre, ki so jo našli v naselbini, in namerno drobljenje kipcev dokazujeta njihovo vlogo pri obredjih. Keramični kipci imajo simbolni pomen. Znaki v obliki sprehajalne palice ter drugi motivi predstavljajo simbole zgodnjih poljedelcev.
Keywords: Latvija; arheološke najdbe; neolitik; kipci; ceramic; keramika; simboli; symbol