The ethnolinguistic situation of the Aromanians(Vlachs) in Macedonia - Šatava, Leoš (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2013)
Članek obravnava izid sociolingvističnega vprašalnika, na katerega so odgovarjali učenci pouka aromunskega jezika na osnovni šoli v Kruševem (Makedonija). Vprašalnik je bil osredotočen na pogostost rabe aromunščine v posameznih jezikovnih domenah, na delež aromunščine v celotnem okviru govornih dejavnosti, na recepcijo aromunske kulture in aktivno participacijo znotraj te kulture ter na subjektivna etnična, jezikovna in kulturna stališča ter vrednostne sodbe. Vprašalnik je glede na današnji položaj aromunščine zaznal odločilne razlike med posameznimi anketiranci v zvezi z maternim jezikom staršev, spolom in drugimi vidiki. Za zelo pomembno se je pokazala tudi (ne)homogenost odgovorov (standardni odklon).
Keywords: Aromuni; Vlachs; Vlahi; Makedonija; Republic of Macedonia; Kruševo; jezikovne manjšine; mladina; etnolingvistični položaj; sociolinguistics; sociolingvistika