Posebnosti kirurškega posega pri starostniku - Zajec, Mihael (Zdravniški vestnik, 2004)
Z daljšanjem življenjske dobe se povečuje delež starejših bolnikov, ki potrebujejo operativno zdravljenje. Zaradi pogostih spremljajočih bolezni in tveganosti potrebujejo starostniki skrbno etično presojo glede utemeljenosti predvidenega operativnega posega, interdisciplinarno pripravo in odlično izvedbo zdravljenja. Ob upoštevanju posebnosti starostnikov morajo biti kirurški posegi opravljeni varno, ker lahko vsak zaplet dodatno ogrozi zdravjein življenje starostnika. Najpomembnejši cilj kirurškega zdravljenja podobri pooperativni oskrbi, dobri analgeziji, zgodnji rehabilitaciji in čim krajši hospitalizaciji je, da se starejši bolniki zopet vrnejo v svoje stalno bivalno okolje k svojim vsakodnevnim dejavnostim.
Keywords: Aged; Aging; Anestezija splošna; Anesthesia, General; Anticoagulants; Antikoagulansi; Contraindications; Ethics, Medical; Etika medicinska; kirurško zdravljenje; Psychology; Rehabilitacija; Rehabilitation; Staranje; Starostniki; Surgery, Operative; vocational rehabilitation; zdravstvena nega