Serumski cistatin C - nov označevalec glomerulne filtracije - Bevc, Sebastjan (Medicinski razgledi, 2006)
Glomerulna filtracija (GF) je najpomembnejši pokazatelj ledvične funkcije. Ocena GF je pomembna za obravnavo in spremljanje bolnika z ledvično boleznijo. V vsakdanji klinični praksi se za oceno GF najpogosteje uporabljata koncentracija serumskega kreatinina in očistek kreatinina, kot standardna referenčna metoda za določanje GF pa očistek radioizotopnega označevalca. V zadnjem času se kot eden novih označevalcev glomerulne filtracije pojavlja serumski cistatin C, inhibitor proteaz, ki v telesu nastaja stalno v vseh jedrnih celicah in se zaradi svoje majhnosti prosto filtrira v glomerulu. Za razliko od kreatinina koncentracija cistatina C ni odvisna od mišične mase, starosti, spola in načina ter vrste prehrane. Številne raziskave so potrdile, da je serumski cistatin C dober označevalec GF. V določenih populacijah bolnikov z ledvično boleznijo se je koncentracija serumskega cistatina C pokazala kot boljši pokazatelj GF od koncentracije serumskega kreatinina.
Keywords: Kidney Diseases; Ledvica, bolezni; Glomerularna filtracija, hitrost; diagnosis; Diagnostika; Cistatini; Glomerular Filtration Rate; Kreatinin; ledvične bolezni; Cystatins; glomerulna filtracija; Creatinine