Application of GIS in quantitative geomorphological analysis of the Una River basin (Bosnia and Herzegovina) - Korjenić, Aida (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2017)
V prispevku smo s pomočjo geografskih informacijskih sistemov (GIS-ov), kartografskih in matematično-statističnih metod analizirali morfometrične značilnosti porečja Une. Kvantitativna geomorfološka analiza je vključevala hipsometrične značilnosti, naklone, vertikalno razčlenjenost reliefa in ekspozicije reliefa v porečju Une. Analizirani parametri so indikatorji reliefnih oblik in sodobnih procesov preoblikovanja reliefa. Pridobljeni podatki imajo numerično in praktično vrednost, na primer za potrebe kmetijstva, upravljanja voda, gradbeništva, urbanizma, turizma, prostorskega načrtovanja itd.
Keywords: Bosna in Hercegovina; Bosnia and Herzegovina; geografski informacijski sistemi; geomorfologija; geomorphology; kras (geologija); krasoslovje; Una (reka)