Laparoskopska hernioplastika ventralnih kil - Vrbanec, Borislav (Endoskopska revija, 2006)
Izhodišča. Laparoskopska oskrba ventralnih kil se v zadnjem času vse bolj uveljavlja kot metoda izbire. V članku prikazujemo naše izkušnje in rezultate pri tej sodobni minimalno invazivni metodi zdravljenja bolnikov z ventralnimi kilami. Bolniki in metode. V študijo smo zajeli 29 bolnikov, povprečna starostje bila 58,4 let, razpon od 40 do 82 let, razmerje bolnikov in bolnic je bilo 1:3. 55% bolnikov je bilo z umbilikalnimi kilami, 25% s kilami po spodnji mediani laparotomiji, 10% po zgornji mediani laparotomiji in apendektomiji in 5% po pararektalni laparotomiji. Vsi bolniki so bili operirani v splošni anesteziji. Rezultati. Povprečen čas operacij je bil 70 minut. Pri bolnici z vidno spremenjeno serozo, ki smo jo prešili laparoskopsko, je nastala perforacija, ki smo jo oskrbeli skozi laparotomijo. Pri 4 bolnikih se je pojavil serom, pri eni bolnici hematom v kilni vreči, prieni bolnici se je eno leto in pol po operaciji kila spet pojavila. Zaključek. Menimo, da je laparoskopska metoda oskrbe ventralnih kil boljša od klasične, manj je recidivov, boljša je preglednost trebušne stene, hitrejše jeokrevanje. Ker je metoda draga, je opravičena le iz strogo medicinskih razlogov.
Keywords: Hernia, Ventral; Hernija ventralna; Laparoskopija; Surgery; Laparoscopy; Zdravljenje, izid; Treatment Outcome; kila; kirurško zdravljenje; laparoskopska kirurgija