Odločanje o varstvu in vzgoji otrok - Rijavec, Vesna (Pravni letopis, 2019)
Zakon o nepravdnem postopku z novo ureditvijo postopkov v družinskih razmerjih sledi Družinskemu zakoniku. Prispevek upošteva le odločanje o varstvu in vzgoji otrok. Urejanje tega dela starševske skrbi je predstavljeno s poglavitnimi procesnimi instituti in temeljnimi načeli, upoštevaje posebne procesne rešitve, prilagojene posebni naravi postopka in varstvu otrokovih koristi. Postopki se praviloma začnejo na predlog upravičenega predlagatelja, vendar ima sodišče številna oficialna pooblastila, ne samo za vodenje postopka, temveč tudi pri ugotavljanju dejanskega stanja. V nadaljevanju je podrobneje opredeljen položaj otroka in CSD. Tek postopka je obravnavan tudi z analizo prilagojenih procesnih dejanj, kot so poravnava, odločbe in pravna sredstva.
Keywords: best child`s interest; care and education of children; družinska vzgoja; Družinski zakonik; družinsko pravo; Family Code; joint custody; non-contentious civil procedure; otroci; participant; starševstvo; zakonodaja