Analysis of fine motor tests in five- to six-year old children - Kalar, Živa (Kinesiologia Slovenica, 2003)
S pomočjo raziskave smo želeli ugotoviti, kakšna je raven okornosti pet do šest letnih otrok, izslediti otroke, katerih rezultati se bistveno razlikujejo od normalnega povprečja otrok in ugotoviti, če obstajajo statistično značilne razlike v rezultatih testov fine motorike glede na spol. Podatke smo zbrali s pomočjo osmih testov fine motorike. Baterija testov je preprosta, testiranje enega merjenca je potekalo 8 do 10 minut. Vzorec je vseboval 30 deklic in 30 dečkov, starih pet do šest let iz štirih slovenskih vrtcev. Podatke smo obdelali na Fakulteti za šport v Ljubljani s statističnim paketom SPSS, uporabili smo podprogram Frequencies in t - test. Ugotovili smo, da je v našem vzorcu sedem odstotkov otrok, pri katerih so rezultati pri vsaj treh nalogah močno pod ravnjo povprečnih rezultatov, 28 % je otrok, ki imajo takšne rezultate pri eni nalogi in 13 % pri dveh nalogah. Le 52 % otrok pa je doseglo pri vseh nalogah povsem normalne rezultate. Raziskava je pokazala, da se rezultati glede na spol statistično značilno ne razlikujejo.
Keywords: fina motorika; meritve; motorični testi; motorika; predšolski otroci; športna vzgoja; t-test