Gert Hofmann in Slovenci - Tratnik, Veronika (Jezik in slovstvo, 2009)
Namen tega prispevka je, kot prvo, v nekaj potezah predstaviti nemškega avtorja Gerta Hofmanna, ki je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja s svojim ustvarjalnim opusom vzbudil pozornost evropske javnosti, z romanom Die Fistelstimme (1980, poslovenjen kot Lektor v Ljubljani, 1982) pa navdušil tudi slovenske kulturniške kroge. Nadalje se bo članek podrobneje ukvarjal z imagološko analizo slovenskih narodnostnih podob in stereotipov, zarisanih v omenjenem Hofmannovem besedilu, pri čemer se bo opiral na teoriji francoskega imagologa Daniela-Henrija Pageauxa in slovenskega psihologa Janka Muska, na kratko pa predstavil tudi pomembnejše literarnokritiške poglede na pisateljevo doživljanje slovenskega okolja.
Keywords: German-language literature; Hofmann; Hofmann, Gert; Hofmann, Gert: Die Fistelstimme; imagologija; nemška književnost; prevodi v slovenščino; Slovenci; Slovenes; stereotipi; univerzitetni roman