Vadba z bremeni pri vzdržljivostnih športnikih - Pleša, Jernej (Šport (Ljubljana), 2021)
Uspešnost v vzdržljivostnih športih je odvisna predvsem od najvišjega privzema kisika, drugega laktatnega praga oziroma kritične moči ter gibalne učinkovitosti. Dolgo časa je veljalo, da vadba z bremeni ni primerna za vzdržljivostne športnike predvsem z vidika obsežnega prirasta mišične mase in treniranja mišičnih vlaken, ki so za vzdržljivostne športnike neuporabna. Na podlagi pregledane literature ugotavljamo, da trening z bremeni pozitivno vpliva na številne parametre vzdržljivostnih športnikov, pri čemer študije ne poročajo o negativnih učinkih. Študije poročajo, da ima dodatni trening z bremeni lahko pozitivne učinke na uspešnost pri vzdržljivostnih športnikih že po 8-tedenski intervenciji. Vadba z bremeni tako ob pravilnem izboru vadbenih sredstev, ki so specifična na zahteve športa, pomeni priporočljivo in potencialno zelo učinkovito metodo treninga za izboljšanje športne zmogljivosti vzdržljivostnih športnikov. Omenjena oblika treninga bi lahko na uspešnost pri vzdržljivostnih preizkušnjah pozitivno vplivala predvsem z vidika izboljšanja ekonomičnosti gibanja, povečanja največje hitrosti gibanja, izboljšanja anaerobnih zmogljivosti in skladno s tem kasnejši pojav utrujenosti.
Keywords: cycling; endurance; kolesarjenje; performance; resistance training; running; sport; šport; tek; vadba z bremeni; vzdržljivost; zmogljivost