Dinamična analiza klimatizacijskega sistema s toplotno črpalko - Balen, Igor (Strojniški vestnik, 2000)
V tem prispevku je predstavljen postopek dinamičnih analiz klimatizacijskega sistema z uporabo toplotne črpalke v odvisnosti od sprememb obratovalnih razmer skozi leto. Za ta namen so razvili nov simulirni model sistema. Model je sestavljen iz dveh povezujočih se delov: izračun toplotnih izgub oziroma toplotnih dobitkov v prostoru in določitev toplotnih in hladilnih obremenitev klimatizacijskega sistema. Na grafih so predstavljeni rezultati urnih in mesečnih porab energije za klimatizacijski sistem s toplotno črpalko, ter primerjava s standardnim osrednjim klimatizacijskim sistemom. Zaradi prilagodljivosti razvitega modela simuliranja lahko analiziramo in primerjamo različne klimatizacijske sisteme, vključno z različnimi rekuperacijskimi sistemi.
Keywords: sistemi klimatizacijski; črpalke toplotne; analize dinamične; porabe energije; dinamična analiza; klimatizacija; toplotna črpalka