Simple and sensitive high performance liquid chromatography method with fluorescence detection for therapeutic drug monitoring of topiramate - Milosheska, Daniela (Acta chimica slovenica, 2015)
Razvili in validirali smo analizno metodo, ki temelji na tekočinski kromatografiji visoke ločljivosti s fluorescenčno detekcijo in omogoča rutinsko terapevtsko spremljanje plazemskih koncentracij protiepileptičnega zdravila topiramata pri bolnikih z epilepsijo. Koncentracijo topiramata v plazmi smo določali po predkolonski derivatizaciji, z uporabo 4-kloro- 7-nitrobenzofurazana kot fluorescenčnega reagenta za označevanje in bendroflumetiazida kot internega standarda. Metoda je enostavna, občutljiva, zanesljiva, ponovljiva, selektivna in ima območje linearnosti pri koncentracijah od 0,01 do 24 microg/mL (r2 > 0.9998). Znotraj dnevna točnost, izražena kot odstopanje od prave vrednosti, je od 1,4 do 9,9 %, meddnevna pa od 1,9 do 10,2 %. Znotraj dnevna in meddnevna natačnost metode, izraženi kot relativni standardni odklon, pa sta boljši od 7,9 oziroma 2,7 %. Validirano metodo smo uporabili za merjenje plazemskih koncentracij topiramata pri bolnikih z epilepsijo, s čimer smo potrdili njeno primernost za terapevtsko spremljanje topiramata. Poleg tega je metoda uporabna tudi za določanje topiramata v farmakokinetičnih in bioekvivalečnih študijah.
Keywords: človeška plazma; tekočinska kromatografija visoke ločljivosti s fluorescenčno detekcijo; terapevtsko nadziranje zdravila; topiramat