One clearly defined phenomenon and a unified perspective - Milutinović, Zoran (Primerjalna književnost, 2008)
Članek preverja inovativne koncepte Pascale Casanova in Franca Morettija o zgodovini svetovne književnosti na ozadju bolj tradicionalne zamisli Ericha Auerbacha. Nosilni stebri tradicionalne - poenotena perspektiva, jasno definiran pojav, intuitivna hipoteza - utegnejo biti razveljavljeni, toda temeljni problem, kako konstruirati objekt raziskave, še vedno ni rešen.
Keywords: Auerbach, Erich, 1892-1957; Casanova, Pascale; Moretti, Franco; history of literature; literarna zgodovina; svetovna književnost