Skraj šanj e trt. Ko je trta odcvetela, je priSel 6as podEbiranla ta skrajševanja trt. Podbiranje v tem 6asu se ti6e pred vsem zalistnikov, kajti prvo podbiranje smo izvršili že pred cvetenjem in smo pri njem vse nepotrebne poganjke trt odstranili^ Sedaj. pa, ko so se razvili na puščenih mladikaih zalistniki. je treba, da jih ali potrgamo ali skrajšamo. Najbolj priporočljivo je, zalistnike samo skrajšati (zaščipniti) in sicer toliko, da na njib ostaneta še dva lista. Ce to storim, ne raste zalistnik več naprej, ampak pomaga trto, tzlasti pa pri njem stoječe oko, rediti^ Ako zalistnikov ne skrajšujemo, potem pri nliS stoječa očesa, ki imajo drugo leto roditi^ oslabe in trfa postane zelo košata in s tem boleznim podvrženaa Jaico važno je pa skrajševanje mladik na šparonih^ Pri nas smo vajeni rezati trto na palec (Š6apt reznik) in š[)aron (zavijač, prevez),, Pri tem moramo pravilno narezati palec na trti vselej nižje kot špa* ron, sicer se nam trta preve6 zvišuje, s tem oslabi v rasti in nam povzroča še drugih neprilik. Naši gospodarji pa le premalo vpoštevajo to pravilno režnjo in narežejo palec najraje višje kol šparon, češ, Ua napravi sicer palec preraaJo močne mladike, da da tedaj preslaboten les za drugo letot To je tudi res, ampak kdor reže pravilno po zimi, ta mora tudi trto poleti prai\ilno obrezati in tu je v prvi vrsti treba skrajšati mladike na šparonih, da se okrepijo mladike na palcih. To delo je tedaj jako potrebno. Sidaj ko je trta že odcnetela, je treba vse mladike na šparonilr s^ krajšati nad četrtim listom, ki stoji nad najvišjim grozdom. Sarao če manjka katera mladika na ščapct, potem pustimo eno, kolu najbližjo, na šparonu ne* skrajšano, Ha jo nadomesti. S skrajševanjem mladik na šparonu dosežemo, da se ustavi ne?)otrebna rašča mladik na špa.ronu, rsled tega postanejo tnladike na palcih.močnejše, grozdje na Spaironili se bolj debeli in lepše razvija, 1»seni fudi bolje in prej dozori, pa ne gnije tako lahko, ter je bolj na zraku. 0» zaženejo mladike na šparonih v vršičkib Se «nkrat pozneje, potem jih zaščipnemo enako kot zalistnike, to je za druglm listom. Mladik© na palcu ali ščapu, to je one, ki jih rabimo, da narežemo zopet palec in šparon v prihodnjern letu, ne smemo v lem času še skrajševati. Se-le v drugi polovici avgusta jih vršičkamo, to je skrajšamo za eno dobro tretjino, Vs» zelene dele trte lahko posušimo in jlh rabimo po zimi za krmo goveji živirii. Galica pri tem aič n« gkoduje. B. Skalicky.