Energijska in eksergijska analiza sotočnih in protitočnih prenosnikov toplote z uporabo merilnih podatkov - Galović, Antun (Strojniški vestnik, 2007)
Prispevek podaja energijsko in eksergijsko analizo sotočnih in protitočnih ločilnih prenosnikov toplote z uporabo marilnih podatkov. Sestavili smo merilno progo, na kateri smo merili vstopne in izstopne temperature in masni tok vode. Za določitev brezrazsežnega razmerja izgubljene eksergije in prenesenega toplotnega toka v odvisnosti od brezrazsežnih parametrov prenosnika toplote: razmerja absolutnih temperatur na vstopu pT, razmerja toplotnih moei p3 in stevila enot prenosnika toplote p2, smo razvili analitični model. Za vse primere smo izračunali tudi učinkovitost prenosa toplote. Rezultate smo prikazali v ustreznih brezrazsežnih diagramih.
Keywords: toplotni menjalniki; energijska bilanca; matematični modeli