Possibilities for increasing the purity of steel in production using secondary-metallurgy equipment - Korbáš, Martin (Materiali in tehnologije, 2014)
Možnosti povečanja čistosti staljenega jekla med proizvodnjo z uporabo sekundarne metalurgije so predvsem glede na količino vključkov, njihove velikosti, vrsto morfologije in kemijsko sestavo. Metalografsko je bila ugotavljana čistost jekla med proizvodnjo v elektroobločni peči (EAF), nato v ponovčni peči (LF) in po obdelavi v VD. Vzorci so bili pregledani z elektronskim mikroskopom in so bili preizkušeni z metodo plamenskega odžiganja (SSE). Namen je bil poiskati učinkovito kontrolo jekla in vplive na želene mehanske lastnosti že med obdelavo taline.
Keywords: čistost jekla; steel purity; secondary metallurgy; sekundarna metalurgija; zapore; occlusions; electron microscope; elektronska mikroskopija; single-spark evaluation; plamensko odžiganje; ocena