Formation of silver nanoparticles on lignin and two of its precursors - Dahle, Sebastian (Les (Ljubljana), 2021)
Za preučevanje interakcije srebra z ligninom ter z njegovima naravnima prekurzorjema koniferil alkoholom in sinapil alkoholom smo uporabili metastabilno elektronsko spektroskopijo, ultravijolično fotoelektronsko spektroskopijo (He I in He II), rentgensko fotoelektronsko spektroskopijo in mikroskopijo na atomsko silo. V vseh treh primerih nismo ugotovili kemijske interakcije med adsorbiranim srebrom in organskim substratom. Kljub temu pa smo v vseh treh primerih po stiku z zrakom detektirali nanodelce srebra. Na podlagi teh opažanj smo predlagali proces tvorbe srebrovih nanodelcev med razgradnjo organskih snovi, ki je podoben predhodno ugotovljenemu katalitskemu razkroju cinamil alkohola z vodo v prisotnosti atomov srebra.
Keywords: atomic force microscopy; coniferyl alcohol; koniferil alkohol; les; lignin; metastabilna elektronska spektroskopija; metastable induced electron spectroscopy; mikroskopija na atomsko silo; nanodelci; nanoparticle; rentgenska fotoelektronska spektroskopija; silver; sinapil alkohol; sinapyl alcohol; srebro; ultravijolična fotoelektronska spektroskopija; ultraviolet photoelectron spectroscopy; X-Ray photoelectron spectroscopy