Določanje ciljev v rehabilitaciji pacientov z možgansko poškodbo - Grabljevec, Klemen (Rehabilitacija (Ljubljana), 2018)
Izhodišča: Rehabilitacija pacientov z možgansko poškodbo je primarno usmerjena v doseganje dostojanstva in ustvarjalnega življenja oseb v obdobju po možganski poškodbi. Določanje ciljev v rehabilitaciji pacientov po možganski poškodbi ne štejemo kot administrativno dejavnost, ampak klinični ukrep. Zanima nas, kako določanje ciljev v rehabilitaciji po poškodbi glave poteka na primerljivih oddelkih v Evropski uniji. Zato smo izvedli mednarodno raziskavo z metodo spletne pošte med zdravniki - specialisti fizikalne in rehabilitacijske medicine, zaposlenimi na oddelkih, ki so v celoti ali delno namenjeni rehabilitaciji oseb z možgansko poškodbo. Metode: Z namenom preverjanja načina določanja ciljev rehabilitacije po možganski poškodbi smo po elektronski pošti naslovili vprašalnik desetim specialistom FRM, ki so zaposleni na 12 oddelkih za rehabilitacijo po možganski poškodbi znotraj Evropske unije; identičen vprašalnik je v imenu Oddelka za rehabilitacijo po možganskih poškodbah URI-Soča izpolnil tudi avtor tega prispevka. Rezultati: Raziskava ni pokazala velike variabilnosti v načinu izvajanja procesa določanja ciljev med različnimi evropskimi oddelki za rehabilitacijo po možganski poškodbi. Način določanja ciljev rehabilitacije pri bolnikih po možganski poškodbi na URI-Soča odstopa od načina dela večine oddelkov v raziskavi, in sicer v smislu, da je manj usmerjena v bolnika, cilji so zabeleženi v opisni obliki (ne s poimenovanjem po Mednarodni klasifikaciji funkcioniranja), doseganje ciljev je preverjeno redkeje, komunikacija s skrbniki o doseganju ciljev bolnika pa ni organizirana kot reden dogodek. Zaključek: Proces določanja ciljev rehabilitacije na področju obravnave bolnikov z možgansko poškodbo je v vseh oddelkih, vključenih v mednarodno multicentrično raziskavo, standarden in k pacientu usmerjen postopek, vendar na URI-Soča poteka le delno usmerjeno v pacienta in z manj sodelovanja in komunikacije s skrbniki kot v primerljivih rehabilitacijskih ustanovah.
Keywords: brain injuries; določanje ciljev; Goals; goals setting; možgabske poškodbe; multicentric survey; multicentrična raziskava; rehabilitacija; Rehabilitation; vocational rehabilitation