Application and testing of steels for the energy process industry - Praunseis, Zdravko (JET on-line, 2013)
Namen članka je analiza lomnega obnašanja modernih visokotrdnostnih drobno zrnatih jekel za uporabo v energetski procesni industriji in določitev relavantnega parametra za merjenje izmerjenih vrednosti lomne žilavosti. V vse jeklene preizkušance je predhodno nameščena utrujenostna razpoka izdelana po metodi SHR, ki je bila razvita v centru GKSS. Med merjenjem vrednosti konice odpiranja razpoke (CTOD) je uporabljena metoda padca potenciala (DC) za določitev stabilne rasti razpoke. Izmerjen je tudi pomik v smeri sile (LLD) s posebno merilno napravo, ki zazna pomike podpornih valjčkov med preizkušanjem. Odpiranje konice razpoke (CTOD) je izračunano po angleškem standardu BS 5762 in neposredno izmerjeno z metodo GKSS, ki uporablja posebno merilno napravo montirano na konico utrujenostne razpoke z začetnim razmikom 5mm.
Keywords: energetika; energy steels; fracture CTOD tests; jeklo; lomljivost; materiali; preiskava materialov; procesna industrija; process industry