Intensity of wing pigmentation and identification of pigments in wings of owl-fly Libelloides macaronius (Scopoli, 1763) (Neuroptera: Ascalaphidae) - Senčič, Leon (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2006)
Intenziteto obarvanosti kril metuljčnice (Libelloides macaronius) smo določali z absorpcijo svetlobe; pri valovni dolžini 425 nm za rumene dele kril in pri valovni dolžini 650 nm za črne dele kril. Razlike med samci in samicami niso bile statistično pomembne. V črnih delih kril smo dokazali črni pigment melanin. V obeh delih (rumenih in črnih) je bil prisoten rumen pigment sepiapterin in še en neidentificiran rumen pigment. Ekstrahirali smo ju z 0.4% saharozo in analizirali s papirno in tankoplastno kromatografijo na silikagelu.
Keywords: entomologija; insekti; krila; melanin; metuljčnica; obarvanost; pigmenti