glasilo delovnih ljudi živilskega kombinata žito ljubljana Maj — Junij 1980 5-6 Izdaja živilski kombinat ŽITO Ljubljana 61000‘Ljubljana, Šmartinska 154 Odgovorni urednik: Ana Marjanovič Uredništvo: Živilski kombint ŽITO Šmartinska 154, tel.: 41-673, int. 32 Tisk: Tiskarna »Jože Moškrič« Ljubljana Organizator obveščanja: Ivan Cimerman Stanislav Pohleven Tema meseca 0 planu delovne skupnosti skupnih služb Živilskega kombinata Žito Ljubljana za leto 1980 še tečejo razprave in usklajevanja. Čeprav so strokovne službe delovne skupnosti skupno s temeljnimi organizacijami pričele plan pripravljati že oktobra lani, se je predvsem dogovarjanje o predlogu plana, krepko zavleklo, kar ob dejstvu, da skupna višina sredstev potrebnih za delovanje DSSS ni sporna očitno kaže, da obstajajo nekateri problemi, ki lahko zavlečejo ali zavrejo pravočasno in strokovno dobro zastavljene programe. Zaradi pomembnosti plana DSSS, ki je sestavni del letnega plana DO in nuje, da se zadeva premakne z mrtve točke, so bile v maju kar tri pomembne seje. Najprej so se sestali sekretarji 00 ZK temeljnih organizacij Žita. Ocenili so dosedanjo aktivnost v zvezi s sprejemanjem plana, možnosti skupnega dogovora s tem, da so se dogovorili, da bodo o planu ponovno razpravljali v tozdih. Nekaj dni za tem je o isti problematiki razpravljala tudi sindikalna konferenca Žita. Tudi na tej seji so se delegati močno angažirali in predvsem razpravljali o odnosu temeljnih organizacij do te problematike, ki vse preveč temelji na zavračanju -plana brez trdnih argumentov ali posredovanja dodatnih konstruktivnih predlogov. Tretji organ, ki je o predlogu ponovno razpravljal je bil delavski svet DO. Delegati kljub opozorilu občinske skupščine Moste-Polje, da bo uvedla na podlagi zakona o planiranju ukrepe družbenega varstva če plan ne bo sprejet, in lastni želji, da problematiko čim ustrezneje razrešijo, plana, ki mora biti sprejet soglasno, niso potrdili, štirje tozdi namreč niso dali svojega soglasja. Izkušnje za nazaj kažejo, da vsako leto vse bolj šepamo s sprejemanjem plana svobodne menjave dela med skupnimi službami in tozdi, čeprav je metodologija zajemanja stroškov in ostala priprava plana iz leta v leto boljša in izpopolnjena, pa tudi DSSS se v okvirih, ki so ji na razpolago vse bolj racionalno obnaša, kar kaže tudi obračun stroškov za leto 1979, ko je bilo 115 starih milijonov celo vrnjeno tozdom. Ugotoviti kaže grm v katerem tiči zajec. Najbrž bo potrebno v bodoče mnogo prej kot letos poleg strokovnih komisij v delo pritegniti tudi družbeno-politične organizacije tozdov ter čim prej pristopiti k reviziji oziroma novelizaciji naših temeljnih aktov med njimi predvsem sporazuma o prenosu del in nalog. Ob navedenih dejstvih, da višina sredstev za delo DSSS ni sPorna ter oceni zunanjih dejavnikov, da je plan strokovno eden boljših v Ljubljani je jasno, da bremena med tozdi niso enakomerno porazdeljena. Za rešitev tega gordijskega vozla Pa bo potrebno tehtno proučiti našo skupno organiziranost in Predvsem tudi organiziranost DSSS, ter utrditi razmajane dogovore o poverjanju del in nalog DSSS, ki ne morejo biti stvar trenutne politike tozdov. Tekmovanje v Bistri Upravni odbor rekreacijskega aktiva Žito Ljubljana je na zadnji ®eii. ki je bila 21. 5. 1980 sprejel sklep, da se v okviru ŽK 't° organizirajo športna tekmovanja med tozdi v sledečih 'sciplinah: malem nogometu, kegljanju, balinanju, streljanju ln v šahu. Da bi čim bolj racionalizirali izvedbo teh tekmovanj Se je upravni odbor odločil, da se tekmovanja v malem nogometu in keglanju organizirajo consko za Gorenjsko, Dolenj-0 in Ljubljano ter da se zmagovalne ekipe teh tekmovanj Pomerijo na izločilnem tekmovanju v Ljubljani. Ostala tekmo-yanja bodo izvedena na tradicionalnem pikniku v Bistri, kjer °do razglasili zmagovalce in jim izročili plakete ali prehodne P° ale žita. Organizacija zaključnih športnih tekmovanj kornet1 in Podelitev pokalov v Bistri, bo predvidoma 28. junija Rekreacijski aktiv Manifestativni pohod Letošnji manifestativni pohod PO POTEH PRIJATELJSTVA IN SPOMINOV je potekal, tako kot vsako leto, okrog Ljubljane, koder so italijanski fašisti med vojno razpredli žico. žice ni več, tisoči mladih sklepajo dandanes drugačen obroč, obroč iz velikega objema različnih usod, ki jih druži ena dežela in misel. Moščani, žitovci smo bili le del te živopisne palete, ki je prehodila pot v dolžini 12 km od Hrušice — preko Golovca do Trga revolucije, kjer je bil cilj. Pot se je vila mimo spominskih obeležij, koder le redko vidiš ostanke porušenih bunkerjev, za katerimi je nekoč ječala Ljubljana, mesto — heroj. Namesto rafalov — pesem, namesto klicev stražarjev — razigrani živžav. Vojaki so se pomešali z dijaki, člani kolektivov; študentje s predstavniki civilne zaščite in družbenopolitičnimi delavci. Ob otrocih so vedro koračili starejši. Za Žitovimi »zastavonoši« je odšlo s Trga revolucije okrog 35 pohodnikov. Ostali so sodelovali v okviru svojih krajevnih skupnosti in športnih društev. Najštevilnejši so bili zastopniki TOZD Mlini, izkazali so se zlasti predstavniki iz TOZD Imperial Krško, ki jim 100 km poti do Ljubljane ni predstavljajo nobene ovire, da se ne bi pravočasno pojavili na startu. Tu so bili še predstavniki TOZD Pekarne Ljubljana, z Obratom Pekatete, pa TOZD šumi, TOZD Pekarna Bežigrad in TOZD Pekarna Vrhnika ter predstavniki DSSS. Pohod je bil v nedeljo in v čudovitem dnevu je mladost, ki je premagovala globoko žalost ob nenadomestljivi izgubi našega maršala Tita, spet opravičila globoko zaupanje, katerega ji je še za življenja vedno znova izkazoval. Tozd Šumi Branko Mihelič Načrti Šumija v prihodnjem srednjeročnem obdobju Izteka se tekoče srednjeročno obdobje 1976—80 in že so naše misli in delo intenzivno usmerjeni v pripravo in sprejetje srednjeročnih proizvodnih in razvojnih programov naše temeljne organizacije za obdobje 1981—85. Za podkrepitev bi radi podali kratek izvleček številk iz analize preteklega dela od leta 1976 pa do danes. V tekočem srednjeročnem obdobju smo povečali proizvodnjo za celih 2100 ton konditorskih proizvodov, kar pomeni, v primerjavi z realizacijo koncem leta 1975, povečanje od 4474 ton na 6576, planiranih v letu 1980 ali dvig proizvodnje za 46,9 %. To smo dosegli ob prizadevanju celotnega kolektiva, uspeh pa je toliko večji, če povemo, da so bila investicijska vlaganja, ki so imela svoj vpliv na fizični porast proizvodnje, v večji meri realizirana v letih 1978 in 1979. Zgornji podatek 6576 ton letne realizirane proizvodnje nas uvršča med vodilne proizvajalce konditorskih izdelkov v Jugoslaviji. V letih 1976 do 1980 smo realizirali skoraj 5 milijard in dvesto milijonov v osnovna sredstva, od tega več kot 4 milijarde v samo posodobitev tehnologije in proizvodnega strojnega parka ter naprav in -opreme. Lahko trdimo, da imamo trenutno najsodobnejšo tehnologijo in strojno opremo za proizvajanje bonbonov in karamel v Jugoslaviji in da se po produktivnosti lahko kosamo z renomiranimi evrop- skimi tovrstnimi proizvajalci. Vse to nam daje dovolj solidno osnovo za nadaljnjo razvojno rast v prihodnjem srednjeročnem obdobju ter socialno varnost zaposlenih naše temeljne organizacije. Kako bo v bodoče? Naši razvojni smotri, ki jih načrtujemo za sledeče srednjeročno plansko obdobje, so predvsem v tem, da nadaljujemo s približno enakim ritmom trenda rasti proizvodnje in tako še nadalje ostanemo med vodilnimi proizvajalci konditorskih proizvodov v Jugoslaviji. Nadaljevanje na 2. strani Nadaljevanje s 1. strani Načrti Šumija v prihodnjem srednjeročnem obdobju TOZD Pekarna Kranj in njeno delo Ivan Cimerman Kako oskrbujemo gorenjsko regijo? Delavci Pekarne Kranj pri mešalnem stroju Načrtujemo 'nadaljnje povečanje proizvodnje za 46 % tako, da bi se ob koncu leta 1985 ustavili pri 9300 tonah proizvodnje kon-ditorskih izdelkov. Pogoj za to, da bomo lahko celotno proizvodnjo plasirali na tržišče, je popestritev proizvodnega asortimenta, povečanje kvalitete proizvodov in še uspešnejše vključevanje s prodajo na svetovno tržišče — zato moramo še bolje organizirati proučitev domačega tržišča. Nadalje so naši cilji: spremljati razvoj sodobne tehnologije in jo uvajati v naš proizvodni proces, povečati želimo število zavijal-no-pakirnih strojev, ki so sedaj ozko grlo v proizvodnem procesu in tako omogočiti popolno izkoriščanje proizvodnih zmogljivosti izkuhe bonbonskih in karamelnih mas, kot tudi popolnoma ukiniti nočno delo žena v zavi-jalnici kanditnega oddelka. Naložbe in izboljšave Večje naložbe načrtujemo v rekonstrukcijo proizvodnje draže izdelkov. Z nabavo sodobne strojne opreme za proizvodnjo trdega in mehkega sladkornega dražiranja bomo uvedli novo tehnologijo in paleto novih, za tržišče kot tudi ekonomsko zanimivih draže proizvodov. Prav tako bomo poiskali v okviru finančnih možnosti popestritev proizvodnega programa desertov z dopolnitvijo strojne opreme v desertnem oddelku. Vzporedno z rastjo proizvodnje in nabavo planirane stopnje opreme, ki bo posodobila tehnologijo, pa moramo neogibno načrtovati izgradnjo novih skladišč za embalažo in gotovih izdelkov, kot tudi ostalih vzporednih, za proizvodnjo nujno potrebnih pro- storov. Ob koncu srednjeročnega obdobja pa moramo pripraviti vse potrebno za začetek izgradnje nove proizvodne hale. Prostorski problemi na vseh področjih dela v TOZD šumi so že sedaj tako pereči, da ne zagotavljajo več normalnih delovnih pogojev in varnosti pri delu. Novi gradbeni objekti pa nam bojo tako dali možnost za nadaljnji razvoj po letu 1985. Spremljajoče dejavnosti v korak z glavnimi Ob koncu naj še zapišem, da ne bomo pozabili v naših srednjeročnih programih načrtovati še ostale spremljajoče dejavnosti in potrebe delavcev naše temeljne organizacije — kot je modernizacija notranjega transporta, obnavljanje transportnih sredstev in izgradnja industrijskega tira za tovarniškim objektom in s tem preusmeritev čimveč transporta repromateriala in končnih izdelkov na cenejši železniški transport; vlaganje v povečevanje energetskih virov v okviru DO žito, vlaganje sredstev v inovacije, racionalizacije in tehnične izboljšave ... Čakajo nas še naložbe za racionalnejše izkoriščanje energije in vode, za potrebe SLO in družbene samozaščite, družbenega standarda in izobraževanja ter sovlaganje oziroma združevanje sredstev v okviru DO Žito in izven nje. Vsi ti smotri za naše bodoče srednjeročno obdobje so zastavljeni precej optimistično, glede na trenutne gospodarske težave, kanimo porabiti več kot 14 milijard investicijskih sredstev. Naša misel — vodnica pa je, da z delom, znanjem, pridnostjo, zavzetostjo in ob tovariških odnosih, nič ni nemogočega. Moji sogovorniki na obisku v TOZD Pekarna Kranj so bili: direktor Jože Gašperšič, vodja proizvodnje Franc Maček in vodja ekspedita Anton Rus, z ogledom pekarne in pogovori z delavci smo poskušali dobiti zaokroženo sliko o oskrbi gorenjske regije, ki je vse bolj velik industrijski bazen. Predvsem oskrbujejo mesto Kranj in območje, ki zajema Škofjo Loko, Stražišče, nato Preddvor, Cerklje, Lahovče, Golnik — bolnico in okoliške vasi, pa Goriče, Mavčiče ... Industrijski potrošniki so dokaj zahtevni in zato se jim mora naša kranjska pekarna prilagajati s kvaliteto, pravočasno dostavo in širokim izborom izdelkov. Oskrbujejo vse velike kranjske tovarne kot sta Iskra in Sava, predvsem njihove tovarniške menze. Te večinoma naročajo črn kruh, delno še belega, samo Iskra potroši dnevno po 3700 do 4000 žemelj za potrebe svojih bifejev. Te menze streme za čim nižjimi odkupnimi cenami, saj se morajo v okviru svojih tozdov same vzdrževati. Pekarna dobi zjutraj vsakodnevno naročilo, telefonič-no pa jih obveščajo o spremembah in dopolnitvah. V juliju in avgustu pade število naročil za 10%, to pa ustreza tudi delavcem pekarne, saj jim je ta čas prav tako dobrodošel za letne dopuste. V TOZD Pekarna Kranj je že dolga leta navada, da prevzamejo v času dopustov manj zahtevna dela dijaki in študentje, od katerih so posamezniki že nekaj let zapored pri njih honorarno zaposleni. O zmogljivostih nekoč in danes Povprečna dnevna zmogljivost pekarne je 11 do 12 ton kruha in 25 000 kosov peciva — žemelj, makovk, nadevanih rogljičev ...« »Ko smo se 1.4. 1967 priključili Žitu, smo imeli štiri parne peči, ki smo jih kurili na premog. Bilo je mnogo več ročnega fizičnega dela kot danes, ko imamo eno tračno, eno polavtomatsko in eno statično peč ter napečemo 380 ton kruha na mesec. Pred priključitvijo smo napekli približno toliko kot danes. Imeli smo štiri kioske za prodajo, ki smo jih kasneje odstopili kranjski trgovski mreži.« »Osemnajstega aprila letos je bil tudi vaš kruh pod lečo slovenskih inšpektorjev. Kako ste prestali preizkušnjo?« Sogovorniki so mi povedali, da je za slabšo kvaliteto kruha kriva slaba lanska kvaliteta moke. Kranjski kruh je bil na tej preizkušnji dobro ocenjen, imel je predpisano obliko, okus, dodatke; ugotovili so le, da nima ustrezne barve. Iztrošena oprema TOZD Pekarne Kranj, mešalci in zastarele peči, ne omogočajo boljše kvalitete. Potrošniki še vedno želijo kruh, kakršnega so poznali naši dedki in babice, ročno pečen, zamesen in narejen z veliko pozornostjo in ljubeznijo. Tega pa v industriji ni. Pečejo pač tone in tone. Stroj ubije testo! so mi dejali, mehanično delo pa pri tem ni istovetno z zamudnim ročnim. Zgodovinski primerek je skladišče Ob mostu prek Save je še Ži-tovo skladišče in mlin, ki oskrbuje odjemalce z mlevskimi izdelki, predvsem Tržič, Škofjo Loko, Selško in Poljansko dolino. Ta obrat je tako star in iztrošen, da se ne splača vlagati vanj nobenih sredstev. Večinoma ni mehaniziran in ne ustvarja nobene akumulacije. V letu 1980 namerava prevozni park skladišča ustvariti tolikšen celotni prihodek, da bo sam pokrival vse stroške, obveznosti in osebne dohodke. Od celotnega prihodka TOZD Pekarna Kranj ustvari pekarna 66,6 %, skladišče 30,5 % in prevozni park skladišča 2,9%. Skladišče in njegov prevozni park ustvarita samo 8,1 % dohodka, čistega dohodka pa le 8%. Poslovni sklad ustvarja le pekarna, skladišče pa že leta tiči v izgubah. »TOZD kot celota namerava povečati prihodek za 6,6 % v primerjavi z letom 1979. Kako boste to dosegli?« »Izboljšali bomo strukturo pekarskih proizvodov in uvedli več dražjih specialnih kruhov. Računamo na povišanje cen v drugem polletju, od predlaganega povišanja za 12 do 15 % nam bodo verjetno odobrili za 8—10% višje cene, saj se je podražila elektrika, kurilno olje, cene surovin in vse drugo. Štipendiranje je povsem zamrlo Jože Gašperšič me je preprosto osupnil s podatkom, da že 15 let nimajo nobenega vajenca in učenca v gospodarstvu, ki bi ga štipendirali in bi kasneje prišel v njihovo temeljno organizacijo v službo! Povsem zavise od priučenih delavcev, ki jih nauče izkušeni, dolgoletni peki potrebnih veščin. Zato je nujno potrebno izobraževanje ob delu. »V Žitu bi morali nujno organizirati tako izobraževanje,« so mi dejali, »delavci bi si tako pridobili interno kvalifikacijo. Propagandna dejavnost bi morala bolj posegati v šole, tisk, radio, kot to počno v Iskri, Savi, Jelovici. Posnete imajo filme o dejavnostih v podjetjih, ki jih predvajajo mladini in ob strokovnem vodstvu po šolah navdušujejo za poklic, za katerega potrebujejo mlade kadre. Predstavnik kadrovske službe iz Žita bi lahko kdaj prišel k nam na obisk. Zato ker smo izven ljubljanski tozdi nekako odtrgani od središča, dislocirani, kot pravimo, pač ustanavljamo svoje kadrovske službe, saj nas vsakodnevni kadrovski problemi silijo v to.« Poživiti bi morali tudi delo mladinske organizacije, ki je povsem zamrlo, v pekarni pa imajo okrog 20 mladih. Težnje po razvoju, gradnji nove pekarne V TOZD Pekarna Kranj razmišljajo o gradnji nove pekarne, potekajo tudi pogovori za pridobitev lokacije na Primskovem. »V sedanji pekarni ni mogoč nikakršni nadaljnji razvoj. Oprema je iztrošena, peč bo še zdržala kakšni dve leti. Objekt sicer ni star, je pa zelo nefunkcionalno sezidan. Na cesti smo, nimam0 lastnega dvorišča, pa še tega nam obzidavajo z garažam'-Kranjska občina je že izrazil3 pripravljenost, da bi nam pomagala pri gradnji. Z bančnim' sredstvi, s sredstvi tozdov in 5 prodajo obstoječih zmogljivosti bi zbrali denar,« je naglasil Joža Gašperšič. Aktiv novinarjev v Žitu Informativna služba Redna seja aktiva novinarjev iz meščanskih delovnih organizacij je bila tokrat 20. maja 1980 v Žitu. Kot je že navada na teh srečanjih aktiva, so se novinarji najprej seznanili s samoupravno organiziranostjo gostitelja, Živilskega kombinata Žito, ogledali so si proizvodne prostore TOZD šumi. Seje aktiva se je udeležil tudi Boštjan Pirc, predsednik odbora za obveščanje in politično propagando pri republiškem svetu Aktiv novinarjev je zanimalo predvsem, kako poteka obvešča-zveze sindikatov Slovenije. nje v Žitu, s kakšnimi problemi se ukvarja informativna služba Žita in podobno. Nato je tekla beseda o uresničevanju akcije »tisoč delavcev — tisoč sodelavcev«, katere pobudnik je bil republiški svet Zveze sindikatov Slovenije. V delovnih organizacijah kot tudi v temeljnih je potrebno pridobiti čim več sodelavcev, ki bi bili vključeni v proces obveščanja ter obenem tudi sodelovanja pri urejanju vsebinske zasnove internih glasil. Akcija je dobila že velik pomen in odmeve, tako da upamo, da se bodo vanjo vključili tudi delavci Živilskega kombinata Žito — seveda pri Glasniku. Iz mlinarstva Gregor Breznik Namenske moke za potrošnika Pod nazivom namenska moka razumemo moko, katere lastnosti s° prilagojene zahtevam kupcev Za pripravo specifičnih proizvodov. Moko kot osnovno surovino nudijo na tržišču kot tipe, ki so Predpisani s pravilnikom o kvarteti žita in mok. Industrija za Predelavo žit — mlinska industrija pa lahko nudi potrošnikom zelo bogat asortiman proizvodov, ki v popolnosti zadovoljujejo, tako glede okusa kot tudi glede zdravstvenih potreb v prehrani. 2ato so potrebni naslednji pogoji; odgovarjajoča izhodna surovina — pšenica ter določene spremembe in prilagajanje mlev-®kega postopka. Žnano je dejstvo, da je kvaliteta kruha, peciva in slaščic 80 % odvisna od kvalitete moke. Tako srno se v TOZD Mlini odločili, da Ponudimo potrošniku ustrezno moko. Glede na zahtevo izdelkov stT|o pripravili tri glavne skupine namenskih mok: namensko moko za kvašeno testo, namensko moko za vlečeno testo, namensko moko za biskvitno, krhko in Piškotno testo. V ta namen smo 'zbrali najvažnejše in najkvalitetnejše sorte pšenice iz različnih predelov, predvsem Vojvodine, ožje Srbije ter Hrvatske. Izbrane so bile pšenice iz treh skupin in sicer: sorte pšenic, ki služijo za izboljšanje, sorte Pšenic, ki se uporabljajo za kva-šeno testo, sorte pšenic, ki so P° literaturi označene kot osnovne sorte in so procentualno največ zastopane pri nas. Pri neštetih poizkusih ter pri ugotav-janju lastnosti raznih sort pšenic, so se izoblikovale naslednje Ugotovitve oziroma zahteve za proizvodnjo omenjenih namenskih mok: namensko moko za vlečeno testo je potrebno izbirati v skupini pšenic, ki služijo za izboljšavo. Te pšenice imajo visok procent beljakovin in večinoma tudi dobre lastnosti za vlečeno testo. Do namenske moke lahko pridemo na dva načina: z mletjem odgovarjajočih mešanic pšenic; v tem primeru se žito meša in tako se tudi moka homogenizira, z mletjem čistih sort pšenic ter z mešanjem raznih komponent moke. Glede na razno kvaliteto pšenic, ki jo dobivamo v kombinatu Žito, so bili postavljeni kriteriji za namenske moke, ki niso idealni za določene izdelke, vendar še ved- no zagotavljajo sigurnost in dobro kvaliteto izdelkov. Uporabljali smo dovoljene kemične dodatke, s katerimi smo skušali določene lastnosti mok izboljšati. Tako pripravljene vse tri namenske moke so novost na našem tržišču, obenem so tudi vrečke kreatorsko različno pripravljene tako, da bi tudi potrošnik sčasoma ločil njihovo vsebino in namen že po zunanjosti. Vsaka vrečka ima na zadnji strani krajše nasvete oz. recepte za gospodinje. V upanju na večje povpraševanje potrošnikov po teh proizvodih, pa že sedaj pripravljamo več vrst podobnih namenskih proizvodov, tako za industrijsko kot tudi za družinsko uporabo. Aktualno Janez Železnikar Grenki problemi konditorske industrije a nji rezultati poslovnega uspeli P_o tromesečnem obračunu za osnje leto potrjujejo črnogle-napovedi in opozorila kondi-rs,irno tekmovanje za republiško Prvenstvo ekip civilne zaščite je ' 0 19. maja 1980 v zaprti šport-1 dvorani na Kodeljevem. Sode-°vala je tudi žitova ekipa s sed-niimi člani, šest deklet in en ant. Dekleta, ki se jih je že otevala tekmovalna trema, so ona oblečena kot bolniške sestre, . e'°' z rdečim križem na roka-1 ' ,z TOZD šumi so bile med pf™!'. doža Filipovič, Bojana avšič, Ana Trinkaus in Marija ^emenčič. Tozd Pekarne Ljub-jana pa je prav tako poslal na ® movanje dve tekmovalki — nrijo Rigler in Francko Drglin s° 'u* Pe*-v5čini primerna. InšpektorjeBtdPmlo na vpogled pre-—1'FT' griiTke skorje naših štruc, večkrat ni bila zadovoljiva lepljivost in topnost. Tudi pri tako strokovnem ocenjevanju se je izkazalo, da je pri oceni kruhov še kako lahko odločilna subjektivna ocena, saj je več inšpektorjev ocenjevalo več enakih vrst kruha, a so bile na koncu ocene zelo različne. Inšpektorji so večkrat Inšpektorji preizkušajo kruh Vesel in razigran obroč okoli Ljubljane Ivan Cimerman Žštovci na pohodu »Po poteh partizanske Ljubljane« čebljajoče skupine udeležencev so obarvale Trg osvoboditve z barvami, kakršne bi težko naslikal slikar, saj je bilo toliko odtenkov, ki so se nenehno prelivali, razmikali, oddaljevali in odhajali z zeleno — to je bila barva Viatorjevih avtobusov — da smo bili sprva malce zbegani od tolike množice. Četica Žitov-cev se je zbirala okrog table z našim emblemom in se počasi večala. Do osmih smo se še ozirali za zamudniki, in že smo se brez zelenih žetonov povzpeli v zelenca in se odpeljali do Hrušice. Kartončki z vpisanimi imeni, značke, ki jih je delil ob poti pionir kot srebrnkaste drobtine iz skodele, nato smo strnili vrsto in se odpravili na pohod. Teh 11 800 m, kolikor je bila dolga proga, je minilo kot nedeljski sprehod. Rahel vzpon, in že smo v osrčju svežega bukovja in borovcev, ki razdaja svojo bohotijo v zgoden majski dan. Žitov najmlajši pohodnik je bil Dejan, star pet let, najstarejšega pa nismo opazili. Kako je ta fantič korakal! Počasna reka, ki se je zložno vzpenjala, je ustrezala njegovim korakom. Za uvod nam je povedal dva vica, nasmejali smo se tistemu o zeleni in rdeči papigi. Fantje na čelu so bili tokrat nešteto- Žitovci po pohodu krat ovekovečeni, skoraj na vsakem ovinku jih je »zasačilo« prodirno oko fotografskega aparata, včasih s pramenom sonca, na jasi ob bukvah — velikankah, pa spet na lepo urejeni poti, ki so jo ob nekdanji meji, ki je v vojni z žico obdajala Ljubljano — lepo trasirali brigadirji, ki gradijo tod spominski park. Začudena šoja šavsne kos odvrženega kruha, zmotena veverica izpusti popek bukve, ki ga hrustlja za zajtrk; sonce, to plaho sonce, ki se je le prebilo izza oblakov, pa se daleč nad Kamniškimi planinami baha s svojo močjo in se loteva snežene odeje. Gremo mimo zvezdogledov na Golovcu in misel postane bolj vesoljna, saj se vname živahen pogovor o drugih ozvezdjih. Ne vemo, če je še kje kakšna zemlja, kjer ljudje množično obujajo zgodovino v nedeljskem jutru, vemo samo, da smo bili vsi razigrani in da smo se mnogokrat prisrčno nasmejali. Pred nami se oglasi pesem, lepa, slovenska, Lipa zelenela je. Kar samo me zanese in zadaj se jim pridružim ter začnem pritegovati, neopazno, da jim ne bi skalil kakšne note. Kmalu uglasim zarjavele glasilke in pesem me na svojski način uresniči, združi in poveže z ljudmi okrog mene. Ob takih trenutkih začutiš, da si del nečesa, da nekam spadaš, da nisi otok sam zase, samemu sebi namen. In po poti navzdol z Golovca omagujejo prvi junaki, več odraslih kot otrok. Sedajo v travo, grizljajo svoje sendviče, čokolade in cuknejo kakšno krepko, grog ali domačo slivovko. Tu in tam kakšna dva zamaknjenca zastaneta, moti ju ves ta vrvež, ves ta hudournik, ki ju nosi s seboj, da si ne moreta pogledati v oči; to je »tisti« čas, okrog je vse v cvetju, in v ljudeh je mnogo več svetlobe in nežnosti kot na asfaltu, v službi, v stanovanjih — saj je vse skupaj en velik korak, tja do cilja. Čez ozek most, prek Ljubljanice, do Murgel, prek trave v naselju atrijskih hišic, čez dan ali dva bo trava spet pokonci. Žejna grla se ozirajo za gostilnami, popijejo, zdrvijo, dohitijo svoje. Otročki spremenijo očete v tovorne konjičke in zvedavo kukajo prek njihovih glav. Promet je ohromljen, za nekaj hipov smo vladarji na cestah, vse se nam umika. O, ko bi bilo še več takšnih dnevov in še več tako obzirnih šoferjev, še več veselih uric na cestah, dnevov, ko bodo bencinske kače-klopota-če vozile po obvoznicah okrog Ljubljane! Zastavonoše so neumorni, nikomur ne izročijo svojih vihrajočih odličij. Za nekaterimi »bojevniki« se zaman oziramo. Ob poti, v senci ali na konfinu so zaostali. Glavnina strumno korači do CILJA, ki nosi na belem platnu v levem kotu Žitov znak, na desnem pa Ljubljanske banke. V teh nekaj dopoldanskih urah smo si postali bližji, bolj domači, z drugačnim občutkom se bomo pozdravljali v službi, če se bomo srečali, mi vsi, iz različnih tozdov in krajev Slovenije in Jugoslavije. Tisti drobni »nekaj« ostane v srcih. IZID ŽREBANJA NAGRADNE KRIŽANKE »MAJ« Uredništvo Glasnika je prejelo 34 križank. Od teh jih je bilo 32 pravilno rešenih. Uredniški odbor je izžrebal tri pravilne rešitve. Nagradne pakete proizvodov živilskega kombinata Žito bodo dobili: 1. Darja Marjetič, Tozd Mlini, Ljubljana, Šmartinska 154, 2. Tone Rems, Pozd Pekarna in slaščičarna Dolenjska, Novo mesto, 3. Jože Tršelič, Tozd Imperial, Krško. Rekreacija v planinah V letu 1979 smo organizirali tri izlete v naše gore. Vsakokrat nas je bilo 6—8 udeležencev. V septembru smo plezali na Kepo v Karavankah (okoli 2200 m), od koder je lep razgled na Julijske Alpe, Gorenjsko ravan, zlasti pa na avstrijsko stran z Dravo, Baškim jezerom, Beljakom in na bele vasice, kjer žive naši zamejski bratje Slovenci. Drugič nas je peljala pot na malo zahtevnejšo turo, na Špik v Julijcih (okoli 2400 m), kjer smo priredili pravi planinski krst za našo Cvetko, žal pa zaradi megle nismo videli lepot, ki se sicer prikažejo očesu v sončnem vremenu. Zlasti pa nam je ostal v spominu prav prijeten in zabaven spust po melišču, Kačjem grabnu v Krnico. Tretjič smo si izbrali nižji — Tolsti vrh nad Tržičem (1800 m), ker je višje vrhove konec oktobra že pobelil sneg. Tudi tu smo se srečali z njim, vendar ga ni bilo toliko, da bi nas kaj bolj oviral pri hoji. Na vrhu je bilo ob čudovitem vremenu prav toplo, tako da smo na suhi jesenski travi prelenarili kar debele tri ure; v dolino, ki jo je prekrivalo megleno morje, se nam sploh ni mudilo. Tudi letos nameravamo hoditi v hribe, saj nam privlačnih vrhov in točk, kjer še marsikdo od nas ni bil, ne manjka. Pogovarjamo se o Krnu, Črni prsti, Stolu, Košuti ... vse do Triglava. Le dogovoriti se moramo in malo več se nas mora zbrati, da nam bo lepše. Vsi, ki bi se nam želeli pridružiti, se poprej javite (pokličite Informativno službo ali Andreja Srca v DSSS), da vas bomo obvestili, ko bomo pripravljali izlet v planine. [Al J Samoupravna delavska kontrola DO Ana Marjanovič Prvi koraki naprej?! V začetku meseca maja je bila seja samoupravne delavske kontrole na nivoju delovne organizacije. V vsakem primeru gre za veselo presenečenje, da je tudi ta organ pri nas v Žitu dokončno po dveh letih, odkar ga je imenoval delavski svet delovne organizacije, »zadihal«. Seja samoupravne de lovske kontrole bi lahko bila veliko bolj zanimiva, če bi bili vsi člani prisotni; po enourni seji so namreč ugotovili, da ta sploh ni sklepčna. Toda ker je »potreba« gnala, je sestanek tekel naprej in obravnavali so dve točki dnevnega reda: prijavo službe družbenega knjigovodstva o kršitvi določbe 38. člena pravilnika o inventuri ter 67. člena zakona o knjigovodstvu in drugo točko: kršitev samoupravnega sporazuma o medsebojnih pravicah, obveznostih in odgovornostih združenih tozd in DSSS v DO Žito Ljubljana. Ob zelo zanimivih pripombah nekaterih prisotnih in ob dokaj »mlačnih« nasvetih pravne službe je seja trajala še dve uri. Ugotovljeno je marsikaj. Predvsem je bil pomemben sklep, da naj do prihodnje seje informativna in pravna služba evidentirata kršitve samoupravnega sporazuma o medsebojnih pravicah in odgovornosti združenih tozd in DSSS v DO Žito Ljubljana. Ker je seja samoupravne delavske kontrole bila dokaj slabo vodena, so se med debato uspele tudi »vmešati« razne pripombe, ki sploh niso v pristojnosti tega organa, da o njih razpravlja. To je npr. članek o Kolnu, ki je bil objavljen v Glasniku. Verjetno so tisti, ki so hoteli na tej seji govoriti o tem članku, pozabili, da imamo za urejanje in izdajanje internega glasila kar dva organa: odbor za obveščanje in uredniški odbor. No, bistveno je, da je končno enkrat samoupravna delavska kontrola naredila prve korake naprej, s tem opravičila svoj obstoj, kajti med razpravo je bilo močno čutiti potrebo po trdnejšem in odločnejšem delovanju tega pomembnega samoupravnega organa in njegovem temeljitem delu v bodoče. — Člani naše delavske kontrole so dosegli končno velik uspeh. Dobili so premijo na nogometni stavi. ----------------------------------------------------------------J Ana Marjanovič Basen kar tako Nekega dne so se zbrali ljudje, da bi se pogovorili o Kravi, ki jim je vsak dan dajala manj in manj mleka. Prvi je začel: »Samo žre. Vse požre, kar ji človek da. Ni dneva, da ne bi mukala in vedno več zahtevala!« Drugi je zakričal: »Tako je! Pa še nobene koristi nimamo od nje!« Tretji je potožil: »Tako leno se premika, da jo moraš suvati, če jo hočeš premakniti.« Peti je zaključil: »Ta krava je nepotrebna in neuporabna!« Vsi so se strinjali in naprej živo debatirali, dokler se niso dokončno dogovorili: »Ničesar več ji ne bomo dajali. Niti vode! Naj crkne!« Samo eden se je našel v skupini, in ji dejal: »Naša Krava je res slabotna. Toda ali veste zakaj?! Zato, ker smo jo vsi molzli, kolikor smo mogli!« Poučno jedro: Tisti, ki so se navadili jemati, ne bodo nikoli znali dajati. J