Piemontesisch im Aostatal - Bauer, Roland (Linguistica (Ljubljana), 2000)
Socialnolingvistično zasnovani prispevek obravnava včerajšnji in današnji položaj kakor tudi morebitne funkcije piemonteškega narečja v italijanski avtonomni deželi Aosti; v študijah večjezičnosti, ki jo ta dežela pozna, je bilo to narečje dozdaj najmanj upoštevano. Poskuša se odgovoriti na sledeča vprašanja: kakšno vlogo je imelo piemonteško narečje v zgodovinskem razvoju večjezičnosti v Aosti; od kdaj so ugotovljivi piemonteški jezikovni vplivi na govorjeni jezik v deželi; kdo, s kom, ob kakšni priliki, kdaj in zakaj se dandanes đe govori piemonteško; kakšne so perspektive piemonteškega narečja. Treba je upoštevati, da je bila raba piemonteškega narečja v Aosti še ob koncu 19. stoletja zelo močna in je prevladovala nad rabo francoščine in frankoprovansalščine; danes, torej nekako sto let kasneje, pa narečju grozi izginotje. Le v jugozahodnem delu doline, v t.i. Basse vallée, je mogoče ugotoviti znatne leksikalne, morfosintaktične in fonetične piemonteške prvine v frankoprovansalščini oziroma regionalni italijanščini zlasti starejše generacije.
Keywords: Aosta; dialect; Italian; italijanščina; narečja; Piedmont; Piemont